BZN kiest voor snelle winst bij beursgang KPN

SILVOLDE/VUGHT, 1 JUNI. De Beleggingsclub Zonder Naam is eruit: Koninklijke PTT Nederland komt in portefeuille. Op de maandelijkse vergadering van de vereniging in Silvolde besloten de leden tot aanschaf van aandelen KPN, die vanaf 13 juni aan de Amsterdamse beurs genoteerd zullen zijn.

dereen in mijn omgeving dat introductieboekje van KPN aanvragen, maar het zijn juist mensen die nooit iets met aandelen doen”, aldus een argwanend BZN-lid. “Er is grote belangstelling”, bevestigde voorzitter Stef Veldkamp, directeur van de Rabobank in Gaanderen. “Maar er is dan ook veel reclame voor gemaakt, tot het stuitende toe.”

Slechts zes van de 23 aanwezige leden zeiden KPN in hun eigen portefeuille te zullen opnemen. De terughoudendheid van de rest verklaart Veldkamp uit eerdere introducties met een zwaar accent op participatie door particulieren: DAF, DSM en Pirelli; stuk voor stuk verliesposten voor veel kleine beleggers.

BZN zelf - gecharmeerd van de knikkers, maar vooral van het spel - schrijft niettemin in. Drie leden zullen op eigen naam ieder 75 aandelen bestellen. Na toewijzing worden de effecten overgeheveld naar het depot van BZN. De banken verrichten een dergelijke overboeking kosteloos, aldus de Nederlandse Centrale Vereniging van Beleggingsstudieclubs. Zo kan BZN toch profiteren van de korting (circa 5 procent op maximaal 75 aandelen) die de Staat individuele beleggers heeft beloofd in een poging de aandelen in het te privatiseren post- en telecom-bedrijf breed onder het publiek te spreiden.

Want die korting is wèl interessant, oordeelde BZN. Interessanter dan het concern zelf, dat zijn aandelen graag als degelijke lange-termijnbelegging profileert. De club tekent in, ongeacht de prijs, want de stukken worden toch weer snel verkocht. “Inschrijven, winst pakken en wegwezen”, aldus Veldkamp.

Gehoopt wordt op toekenning van alle 225 gewenste aandelen. Tegen een prijs van, zeg vijftig gulden, zou dat weliswaar bijna de helft van de BZN-middelen vergen, maar met 5 procent korting is de onmiddellijke winst 562,50. Houdt het bankensyndicaat dat KPN naar de beurs brengt zich aan de toezegging de koers de eerste maand op peil te houden, dan is sprake van een 'loterij zonder nieten'.

De beslissing van BZN viel nochtans niet zonder slag of stoot. “Ik zou het niet doen”, zei een van de leden. “Voor snelle winst hoef je niet bij KPN te zijn. Er is weinig risico, dus zal de koers weinig schommelen. Op lange termijn zit je er goed bij, maar dan moet je er groot instappen”.

Een ander bestreed dat. De groeiende concurrentie in telecommunicatie is een bedreiging voor de toekomst van KPN, aldus dit BZN-lid, en daarbij uitte hij twijfels over de prestaties van het bedrijf: “Ze schermen met een hoge winst per aandeel, maar dat is wel ten koste gegaan van de service. Vroeger legden ze de telefoon compleet voor je aan. Nu krijg je een halve meter snoer tot in de meterkast en de rest kan je zelf doen. Over een paar jaar kan je zelf je kabels tot aan de straat leggen”, voorspelde hij. Een derde interpreteerde dit juist als een positief aspect van KPN: “Vroeger keken ze niet op de prijs. Nu moeten ze voor elke minuut geld hebben”.

Nummer vier: “Ik heb totaal geen vertrouwen in KPN. De koers zal eventjes stijgen, maar zaldan stabiliseren onder het niveau van de introductieprijs. We moeten het alleen doen als we het risico kunnen afdekken via put-opties”.

BZN's penningmeester, accountant Theo Bussink, concludeerde: “Een gemiddeld aandeel, dat niet per se in portefeuille hoeft. Een koers/winstverhouding van tien, twaalf is niet extreem hoog, maar de prijs ligt wel ver boven de intrinsieke waarde”.

Beduidend minder reserve toonde eerder op de dag drs. H.J. van Everdingen, directeur research van de Amsterdamse merchant bank Kempen & Co. De circa zeventig in KPN geïnteresseerde particulieren die de bank op kasteel Maurick in Vught had verzameld kon hij “van harte adviseren in te schrijven”. Maar Kempen & Co maakt dan ook deel uit van het door ABN Amro geleide syndicaat dat zich voor de plaatsing van KPN-aandelen garant heeft gesteld.

Van Everdingen noemde KPN een “degelijk bedrijf, financieel ijzersterk, met goede winstvooruitzichten” - juist voor de langere termijn. “Dat lokkertje van 5 procent is leuk, maar u moet het zien als een belegging”, betoogde hij. “We verwachten een koers van 60 gulden te bereiken over twaalf tot achttien maanden”.

Volgens hem is de belangstelling voor het concern, na Shell en Unilever straks 's lands derde beursfonds, “alleszins goed”. “Veel buitenlandse beleggers zijn erg enthousiast over KPN. De koers/winstverhouding ligt onder het beursgemiddelde en ver onder de internationale standaard”. Kempens directievoorzitter J. Krant meent dat KPN 300- tot 400.000 particuliere beleggers zal trekken.

Voor een geslaagde beursgang is het nodig ruim 7 miljard gulden van beleggers (voor zo'n kwart particulier) los te weken. Daartoe hebben de verschillende banken alle zeilen bijgezet. Kempen & Co onthaalt haar relaties daarom niet alleen op sjieke lokaties, maar schotelt hen ook een maaltijd voor en een exposé van de Rotterdamse econoom professor dr. E.J. Bomhoff, “al twaalf jaar adviseur van onze bank”.

Een advies over de koopwaardigheid van KPN kwam overigens niet over zijn lippen; wèl steun voor de idee van privatisering en afbraak van monopolies, die het land “dynamiek en economische groei” opleveren. “Maar deregulering en liberalisering garanderen geen hogere winsten”, waarschuwde Bomhoff.

Zijn macro-economische analyse was niet aan iedereen besteed. De weinige vragen uit de zaal betroffen in hoofdzaak de kans op overintekening (Krant: “Ruim”), de voorkeursbehandeling voor particulieren (Krant: “U krijgt altijd wat toegewezen”) en of de kortingsregeling elk adres geldt (Krant: “Elk individu”). Ruim voldoende informatie voor die ene belegger in Vught die luidkeels verkondigde: “Ik teken in. Ik incasseer de korting en dan stap ik eruit”.

    • Hans Wammes