Berlusconi wil ijveren voor uitlevering SS'er

ROME, 1 JUNI. De Italiaanse premier, Silvio Berlusconi, heeft gisteren beloofd zijn uiterste best te zullen doen voor de uitlevering van een Duitse SS'er die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië heeft schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. De betrokkene woont momenteel in Argentinië. Berlusconi deed zijn toezegging aan rabbi Abraham Cooper, een van de leiders van het in Los Angeles gevestigde Simon Wiesenthal centrum. Cooper verklaarde dat Berlusconi had beklemtoond dat de Italiaanse regering, waarin vijf leden zitten van de neo-fascistische Nationale Alliantie, geen enkele verbinding heeft met het fascisme uit de Tweede Wereldoorlog. Cooper zei de Italiaanse regering documenten te hebben overhandigd over de SS'er Erich Priebke, die zich in Argentinië onder huisarrest bevindt, verdacht van betrokkenheid bij de moord op 335 Italianen, onder wie 75 joden, in 1944.

William Drozniak van The Washington Post heeft gisteren verklaard dat Berlusconi zich in een interview met hem niet positief heeft uitgelaten over de Italiaanse dictator Mussolini. Eerder werd gesuggereerd dat Berlusconi zou hebben gezegd dat Mussolini in zijn jonge jaren goede dingen voor Italië had gedaan. Drozniak heeft bevestigd dat Berlusconi niet zijn eigen mening had gegeven, maar de opvattingen van de leider van de Nationale Alliantie, Fini, had weergegeven. (Reuter)