BARON BICH 1914-1994; Brein achter Bic-pen

PARIJS, 1 JUNI. Baron Marcel Bich, het brein achter de Bic-pen en een legendarische figuur op het Franse industriële toneel, is maandag op 79-jarige leeftijd overleden. Pas vorig jaar ging Bich met pensioen. De leiding over zijn imperium heeft hij overgedragen aan zijn zoon Bruno, een van zijn elf kinderen.

Bich was een zonderling in de industriële wereld. Hij hield niet van bankiers, niet van ambtenaren en niet van de pers. Hij werd vaker gefotografeerd aan boord van een van zijn zeiljachten dan poserend voor zijn fabriek. “Hij heeft nog nooit een zakendiner georganiseerd”, aldus zijn zoon. “Maaltijden waren voor hem familie-aangelegenheden.”

Bich werd in 1914 geboren in Turijn uit een Franse moeder en een Italiaanse vader. Al voor zijn twintigste nam hij de Franse nationaliteit aan. Voordat hij in Parijs begon aan zijn rechtenstudie, verkocht hij aan de deur elektrische lampen.

Na de oorlog kocht Bich een pennenfabriekje waar hij in 1953 de wegwerp-pen ontwikkelt die hij naar zichzelf vernoemde: Bic. De pen wordt een daverend succes. Al in 1956 verkoopt de baron er 250.000 per dag. Anno 1994 zijn dat er 15 miljoen in 160 landen.

Bich hield het niet bij de ballpoint. In 1973 lanceert hij de wegwerp-aansteker en drie jaar later het wegwerp-scheermesje. Alleen het wegwerp-parfum flopt. Om de VS te veroveren met zijn Bic koopt hij eind jaren vijftig het Amerikaanse bedrijf Waterman. Begin jaren zeventig koopt hij de kousenfabriek Dim. Ook neemt Bich het ondergoedconcern Rosy over, waarmee het bedrijf in Frankrijk en Italië nummer één werd op het gebied van lingerie.

De financiële positie van het bedrijf is altijd zeer rooskleurig geweest. Vorig jaar behaalde het bedrijf een winst van 396 miljoen franc (ongeveer 130 miljoen gulden) en een omzet van 6 miljard franc. In 1972 ging het bedrijf naar de beurs. Ruim 39 procent van de aandelen is nog in familiehanden. (AFP, Reuter)