Agenten wijzigden verklaringen Jolanda 'erg gemakkelijk'

ARNHEM, 1 JUNI. De politie heeft te gemakkelijk wijzigingen aangebracht in de verklaringen van het incest-slachtoffer Jolanda in de Epe-zaak. Dit hebben de getuige-deskundigen H. Soppe en W. Wagenaar vanochtend voor het gerechtshof in Arnhem verklaard.

Op de tweede dag van het hoger beroep in de Epe-zaak sprak Soppe vanochtend over “de vaagheid en het gemak van het aanbrengen van veranderingen in de verklaringen van aangeefster Jolanda”. Volgens de getuige-deskundige bestaat over veel aangiftes onduidelijkheid. “Het zijn kleine wijzigingen, maar het gaat over grote dingen.” Het incest-slachtoffer Jolanda zelf heeft regelmatig haar verhaal veranderd als het over data ging.

Klinisch psychologe dr. P.J. Drayer, deskundige op het gebied van trauma's die meisjes oplopen doordat zij vroeger seksueel zijn misbruikt door verwanten, meende gisteren - op de eerste dag van het hoger beroep - dat de tijdsbeleving van Jolanda en haar zusje Evelien volledig verstoord is, doordat zij vooral proberen het hoofd boven water te houden. “Mensen doen dan een gooi en hopen dat die goed terecht komt”, aldus Drayer. Overigens kon zij het hof alleen algemeenheden over de Epe-zaak voorleggen, omdat ze de beide zusjes nog nooit heeft gesproken.

Jolanda is bang voor herinneringen en heeft grote behoefte om te praten. Tot die conclusie kwam de psychologe dr. E.H.M. Eurelings-Bontekoe gisteren, nadat ze het slachtoffer eerder twee dagen had getest. In haar ogen is Jolanda “geen gezond persoon” en lijdt ze aan “ernstige persoonlijkheidstoornissen”. Volgens de psychologe kon Jolanda haar boosheid beter controleren, nadat zij mensen begon te vertrouwen. Jolanda heeft dat ook steeds gezegd. “Bij het politieteam voelde ik mij op mijn gemak. Maar in een omgeving waar mensen tegen mij zijn, praat ik niet gemakkelijk.” Als voorbeeld noemde zij het verhoor bij de rechter-commissaris in Zutphen waar zij zes advocaten achter haar rug hoorde “snuiven”. Ze zei daardoor niet vrijuit te kunnen spreken.

Jolanda zorgde gisteren voor enige ophef toen ze aan het begin van de avond weigerde te getuigen in het bijzijn van de verdachten. De blik van verdachten boezemde haar vrees in omdat een paar van hen haar “zo vals aankeken”. Zij zei daarom bang te zijn dat deze mensen haar zouden aanvallen, maar ook was zij bang dat ze zelf de verdachten iets aan zou doen. De president van het hof, A.J.M. Machielse, honoreerde haar verzoek door de verdachten naar een andere ruimte te sturen waar zij het proces op een tv-scherm konden volgen. Het andere slachtoffer, Evelien, werd op eigen verzoek als getuige achter gesloten deuren gehoord.