Affaire-Gullit voor Ronald Koeman een gesloten boek

NOORDWIJK, 1 JUNI. De reacties waren voorspelbaar. De spelers en begeleiders van het Nederlands elftal waren geïrriteerd door het onverwachte vertrek van Ruud Gullit. De uitspraak van de dag in het trainingskamp in Noordwijk kwam gisteren van Ronald Koeman. “Het is een beetje zielig”, sprak de aanvoerder. “We praten er over, dat is logisch”, zei Koeman. “Maar de oefenwedstrijd tegen Hongarije is veel belangrijker dan Gullit.”

Bondscoach Advocaat was tevreden over de inzet van de groep. “Op de training druipt het fanatisme ervan af.” De spelers hebben de nasleep op de voet gevolgd. Gullit in de 'lead' van CNN, Gullit bijna huilend in een emotioneel interview . Koeman: “Ik werd er niet goed van. In de pers heeft hij zelfs nog meer verteld dan aan ons, nota bene zijn medespelers.”

Koeman nam het op voor de bondscoach. “Als er eentje is geweest die z'n nek voor Gullit uitstak, is het Advocaat. Hij heeft werkelijk alles gedaan om het hem naar de zin te maken.” Aan de sfeer heeft het volgens Koeman niet gelegen. “Die was voor het vertrek van Gullit ook al goed.”

“Voor mij is het boek gesloten. Van de affaire heb ik geen last meer. Of dat voor de hele groep geldt? Dat moet je de groep maar vragen.” Koeman had niet bepaald de indruk dat hij of wie dan ook Gullit het functioneren onmogelijk maakte. Dit wordt gesuggereeerd door Italiaanse verslaggevers. Zij zijn er van overtuigd dat Koeman de grote schuldige is. De speler van FC Groningen is nooit een vriend geweest van Gulit. In Noordwijk zou de moeizame relatie verder verslechterd zijn, menen Italiaanse journalisten.

Dick Advocaat bleef ogenschijnlijk ontspannen in de heksenketel. Hij is het een en ander gewend. Van Basten haakte af, Gullit kwam en ging, Cruijff zou komen maar kwam niet. “Of ik me beschadigd voel? Absoluut niet. Dat Cruijff niet is gekomen, daaraan heb ik part noch deel. Voor de zaak Gullit geldt hetzelfde. Ik betreur de gang van zaken. Maar hij is weggegaan, niet wij. Het wereldkampioenschap wordt voor ons een lastige klus. Maar dat was het met Gullit ook wel geworden”, aldus Advocaat.

De KNVB ontving gisteren honderden reacties. Uit Singapore: “Wat vreselijk dat hij niet meegaat.”. Uit een bejaardentehuis in Haarlem: “De mafia zit er achter.” Ted Troost en Johan Cruijff werden ook als mogelijke oorzaken gezien. Berlusconi zou hem hebben teruggeroepen in het belang van zijn politieke partij Forza Italia. Maar het gros van de reacties betrof adhesie betuigingen aan het adres van bondscoach Advocaat.

Vaanvond speelt het Nederlands elftal een oefenwedstrijd tegen Hongarije, dat zich niet heeft weten te kwalificeren voor de eindronde van het wereldkampioenschap. Frank Rijkaard en Ronald Koeman keren terug in het basiselftal. Rijkaard ontbrak eerder in de oefensessie tegen Schotland door een blessure aan de knie. Koeman heeft een week mogen uitrusten van het zware seizoen bij Barcelona. Jan Wouters ontbreekt wegens een liesblessure. De PSV'er kwam de laatste zes weken van het seizoen wegens een spierkwetsuur nauwelijks in actie. Ook Danny Blind is nog niet fit.