Aandelenkoersen Damrak dobberen beetje omhoog

AMSTERDAM, 30 MEI. De Amsterdamse effectenbeurs verkeerde vanmorgen in een grote landerigheid. De aandelenkoersen stegen heel licht zonder dat er sprake was van veel handel of heftige koersschommelingen.

AMSTERDAM Rondom het middaguur stond de Amsterdam EOE-index van de 25 meest actieve fondsen op 402,57 punten, bijna een punt hoger dan het slot van vrijdag. De matheid werd veroorzaakt door de gebruikelijke landerige maandagochtendstemming en doordat de beurzen in de Verenigde Staten en Londen - normaal belangrijke richtingaanwijzers - vandaag de hele dag dicht zijn. in Groot-Brittannië zijn de markten gesloten vanwege Spring Bank Holiday. In de Verenigde Staten is het Memorial Day.

Ook de dollar gaf weinig steun aan de koersen op de meest dollargevoelige beurs in Europa, waar veel grote fondsen een flink deel van hun omzet ontvangen in de Amerikaanse munt. De munt begon de week in Europa op een wat lagere koers. In Amsterdam werd vanmiddag een koers genoteerd van 1,8442 gulden na 1,8475 gulden. Waarschijnlijk komt er pas vrijdag wat leven in de nu rustige dollarhandel, wanneer de Amerikaanse werkloosheidscijfers over mei worden bekendgemaakt.

De beleggers kwamen ook een beetje bij van de scherpe koersdalingen vorig week, met de instorting van het aandeel Nedlloyd als dieptepunt. Handelaren opperden vanmorgen dat AEX de komende dagen wel eens onder de grens van 400 punten duikt. De onzekerheid over de rente houdt aan, waardoor de grote beleggers niet geneigd zijn op grote schaal te kopen. De koersen in de Verenigde Staten tonen bovendien de neiging wat te dalen, zodat daarvan voorlopig ook geen impuls valt te verwachten.

Dat de koersen vanmorgen toch iets stegen was te danken aan de obligatiemarkten in Europa, die licht positief waren. Ondanks het feit dat de obligaties in de VS afgelopen vrijdag een tik kregen door groeiende angst voor inflatie na publikatie van de groeicijfers over het eerste kwartaal. In Amsterdam werd hier en daar een dubbeltje winst geboekt bij de obligaties. Erg heftig waren de koersstijgingen ook bij de aandelen overigens niet; de meeste koersen stegen niet meer dan een gulden. Ook de koersdalingen bleven beperkt.

VNU was procentueel gezien onder de hoofdfondsen de sterkste daler. De uitgever leverde 1,50 in op 172,40 gulden doordat een belegger wat stukken verkocht. Collega Elsevier daarentegen liet een bescheiden winst zien van vier dubbeltjes op 168,40 gulden. Vorige week vrijdag noteerde Elsevier nog een min van 3,50 gulden.

Océ-van der Grinten, die vorige week vrijdag op verlies stond, boekte een plus van 0,90 op 80,70 gulden. KLM mocht van de paar aanwezige beleggers 0,50 stijgen tot 52,30 gulden. International Philips keek na ruim anderhalf uur handelen tegen een verlies aan van vier dubbeltjes op 50,90 gulden. Hoogovens zakte 0,40 tot 71 gulden. Nedlloyd daalde opnieuw, nu met 40 cent tot 70,70 gulden.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio eindigde na een levendige handel iets hoger. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg met 61,81 punten tot 20.838,97, het hoogste niveau van dit jaar.