Auteur Jean-Pierre Plooij (48) overleden

AMSTERDAM, 25 MEI. De schrijver Jean-Pierre Plooij (48) is gisteren in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Plooij werd vooral bekend met verhalen en cursiefjes. Hij debuteerde in 1981 met Duvelsmoer, een bundeling columns en hoorspelteksten. Daarna schreef hij onder meer Patience, Het vogelhuis, en de essayroman Het kalkoenalarm. Hij schreef meer dan vijfentwintig stukken voor radio, televisie en toneel. Komend najaar verschijnt bij uitgeverij Meulenhoff zijn laatste roman Het landgoed.

Hoewel Plooij aan verschillende dagbladen meewerkte, is hij altijd een schrijver gebleven voor een klein publiek. Plooijs kracht, schreef Benno Barnard al bij zijn eerste bundel, moet niet uit de epische breedte komen. Zijn grootste verdienste ligt in het fragment of in het korte stukje, waarin 'het juiste mengsel van één deel min of meer absurde anekdotiek en één deel stijlvol geneuzel' wordt bereikt.

Sommigen recensenten konden met het 'geneuzel' van Plooij maar moeilijk uit de voeten. Zo schreef Hans Vervoort over 'het eindeloos herhaald gezever' in de roman Patience, dat hij zich er 'doorheen had moeten zwoegen'. Over zijn op de Orpheus-mythe gebaseerde muziektheaterstuk Ocme, dat in 1980 in première ging, op muziek van Bernard van den Boogaard, schreef toneelrecencent Jac Heijer in deze krant dat de bedoelingen ervan voor hem 'volstrekt duister' bleven.

Plooij begon zijn carriere in 1970 als huisschrijver bij toneelgroep Studio. Hij studeerde onder meer Frans en dramaturgie. Van 1979 tot 1982 schreef hij stukken voor de Achterpagina van NRC Handelsblad. In 1990 was hij writer in residence aan de Universiteit van Texas in Austin.