Zuidafrikaanse senaat beëdigd

KAAPSTAD, 20 MEI. In Zuid-Afrika is vandaag de eerste democratisch gekozen senaat beëdigd.

President Nelson Mandela heeft als gebaar van verzoening de Nationale Partij het voorzitterschap gegund van het negentig leden tellende Hogerhuis. Verwacht werd dat de voormalige minister van justitie, Kobie Coetzee, als voorzitter zou worden gekozen. De 63-jarige Coetsee begon al onderhandelingen met Nelson Mandela over de machtsdeling toen de ANC-leider nog in de gevangenis zat. Tijdens de verkiezingscampagne heeft Mandela regelmatig met lof over Coetzee gesproken. De senaat telt zestig ANC-vertegenwoordigers, zeventien leden van de Nationale Partij, vijf van Inkatha, vijf van het rechtse Vrijheidsfront en drie van de progressieve Democratische partij.

De senaat vergadert in het oudste gedeelte van het rood-stenen parlement, dat werd gebouwd voor de Britse koloniale assemblée die het gebied bestuurde tussen 1885 en 1910, toen de twee Boerenrepublieken werden samengevoegd met twee Britse kolonies en Zuid-Afrika gingen vormen. (Reuter)