OESO: groei economie rijke landen groter

PARIJS, 20 MEI. De economische groei in de industrielanden zal groter uitvallen dan eerder is voorzien. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) liet gisteren weten dat de groei dit jaar 2,5 procent en volgend jaar 2,9 procent zal bedragen.

In december kwam de OESO nog uit op respectievelijk 2,1 en 2,7 procent.

De in Parijs gevestigde organisatie baseert de verhoging van haar raming vooral op de beter dan verwachte prestaties van de Verenigde Staten en Japan. Het secretariaat van de OESO heeft de nieuwe cijfers overhandigd aan de delegaties die gisteren bijeenkwamen voor een vergadering van het economische beleidscomité van de OESO.

Vorige week stelde de Europese Commissie de groeicijfers voor de Europese Unie eveneens naar boven bij. Voor dit jaar verwacht Brussel een groei van 1,6 procent, voor volgend jaar 2,5 procent. Dat is respectievelijk een kwart en een half procent meer dan vorige herfst nog verwacht. Ook voorzag de Commissie een lichte daling van de werkloosheid, van 11,7 naar 11,6 procent. De Europese Commissie schreef de verwachte toename van de economische groei, die in 1996 mogelijk 3 procent zal bedragen, toe aan de verbetering van de internationale omgeving, de daling van de korte rente in Europa en het herstel van het vertrouwen bij consument en bedrijfsleven.

Volgens de deelnemers aan het gisteren gehouden OESO-overleg was de sfeer “heel wat optimistischer” dan bij de vorige vergadering van het comité in december. De komende weken werkt de OESO de nieuwe gegevens nader uit. Eind juni worden dan de definitieve halfjaarlijkse ramingen vrijgegeven.

De economie mag dan wat harder gaan groeien, de werkloosheid in de aangesloten landen blijft een groot probleem. Die kwestie zal dan ook hoog op de agenda staan van de jaarlijkse ministersconferentie van de organisatie van 7 en 8 juni in Parijs.

De OESO telt inmiddels 25 lidstaten. Mexico werd woensdag formeel als 25ste lid geïnstalleerd. De ministers van de aangesloten landen zullen in juni ook praten over andere kandidaten voor het lidmaatschap, evenals over een nieuwe secretaris-generaal. De ambtstermijn van de huidige OESO-topman, Jean-Claude Paye, loopt in september af. (AFP, DPA, ANP)