Herstructurering van telecomsector in Italië

ROME, 20 MEI. In Italië is door samenvoeging van vijf staatsbedrijven voor telecommunicatie een onderneming gevormd die qua omzet de zesde telecommunicatiegroep ter wereld is. In de nieuwe raad van bestuur is ook een neofascist gekozen. Het bedrijf krijgt de naam Telecom Italia.

Het is ontstaan door samenvoeging van twee beursgenoteerde bedrijven, het telefoonbedrijf Sip en Italcable, verantwoordelijk voor de internationale telefoonverbindingen. Daarbij komen drie andere telecomdochters van de staatsholding IRI: Sirm, Iritel en Telespazio.

Hiermee is eindelijk de herstructurering van de telecommunicatiesector bereikt die in de meeste andere landen al veel eerder is doorgevoerd. “Telecom Italia zal de mogelijkheid hebben om opgenomen te worden in het kleine aantal bedrijven dat op wereldwijde schaal kan opereren”, zei de president van Telecom, Ernesto Pascale. Op 18 augustus zullen voor het eerst aandelen Telecom op de beurs van Milaan worden genoteerd.

Vier van de vijf bedrijven (Iritel niet) zijn onderdeel van de staatsholding voor telecommunicatie Stet - Telecom zal dat ook zijn. De herschikking in de telefoonsector is een onderdeel van de privatiseringsplannen voor deze holding. Verwacht wordt dat de Stet in het najaar wordt geprivatiseerd. Hiervoor bestaat grote belangstelling bij buitenlandse bedrijven als Alcatel, Siemens, AT&T en Ericsson. IRI heeft een belang van 52,9 procent in de Stet.

Minister van schatkist Lamberto Dini heeft deze week gezegd dat de staat een minderheidsbelang wil houden in de Stet, waarschijnlijk zodanig dat dit een controlerend belang is. President Pascale heeft gisteren gezegd dat Telecom in Italiaanse handen moet blijven.

De vijf betrokken bedrijven hadden vorig jaar samen een omzet van ruim 30 miljard gulden en een winst van ongeveer 1,2 miljard gulden. Een van de nieuwe leden in de raad van bestuur van Telecom is Gaetano Rasi, hoogleraar politieke economie en economisch adviseur van de Nationale Alliantie, erfgenaam van de neofascistische partij.