Halve finaleplaats voor judoka Seriese

GDANSK, 20 MEI. Met een brede grijns stapte judoka Angelique Seriese gisteren na de partij tegen de Britse Horton van de mat. De opluchting was groot voor de vijfvoudige Europese kampioene. De halve finaleplaats bij het EK in Gdansk was binnen en achter haar naam stonden twee duidelijke overwinningen. Vooral de zege in de eerste ronde tegen de Duitse wereldkampioene Hagn versterkte haar zelfvertrouwen.

De opponent in de halve finale van morgen, de Italiaanse Burgatta, mag normaal geen probleem opleveren, zodat Seriese de gouden medaille voor het grijpen heeft. “In de finale stuit ik dan op de Russische Goendarenko of op de Poolse Maksymov, beiden toppers. Met Makysomov heb ik nog een appeltje te schillen, want zij won van me in de finale van het WK vorig jaar in Hamilton.”

De vreugde van Seriese had twee kanten. Behalve over de halve finaleplaats was ze tevreden over de manier waarop ze had gewonnen. “Tegen Horton scoorde ik een vol punt met een beenveeg. Die worp was perfect. Ik heb de laatste maanden veel daarop geoefend. Tegen Van der Lee lukte die een paar keer bijna. Het is heerlijk als een worp waar je intensief op traint op een EK lukt.”

Langs de kant applaudiseerde zowel haar clubcoach Chris de Korte als bondscoach Cor van der Geest. Samen bekeken ze achter een rijtje planten, die dienden als afscheiding tussen de mat en het looppad, de partijen van de Zevenbergse. De stoel voor de coach bleef leeg, omdat beide heren in de aanloop naar het EK voortdurend met elkaar overhoop lagen. “Het was me niet eens opgevallen dat er niemand op die stoel zat. Maar eerlijk gezegd let ik daar ook niet op. Het is prettig voor mij dat ze nu goed kunnen samenwerken.”

Ook Ben Sonnemans haalde gisteren de halve finale. De Haarlemse debutant won zijn twee partijen en ontmoet morgen de Pool Nastula. Afgezien van Seriese en Sonnemans vielen de Nederlandse prestaties op de eerste dag van het EK tegen. Slechts de 20-jarige Huizinga ontworstelde zich aan de middelmaat. Hij won op fraaie wijze twee partijen, maar moest zijn meerdere erkennen in Reiter, de wereldkampioen bij de junioren van 1992. Later in de herkansingen legde hij de Fin Lattu snel op de rug.

Ook Roy Poels, Karin Kienhuis en Claudia Zwiers mogen nog hopen op een bronzen medaille. Zij wonnen hun eerste partij in de herkansingen. Voor Jenny Gal is het EK ten einde. Zij verloor in de eerste ronde van Profanter uit Oostenrijk, die daarna werd uitgeschakeld door de Slowaakse Janosikova. (ANP)