Hockeycarrière Lejeune ten einde

ROTTERDAM, 19 MEI. International Lisanne Lejeune is met onmiddellijke ingang met hockey gestopt. Zij nam deze week dat besluit na overleg met NOC-arts Peter Vergouwen. De 30-jarige Lejeune kreeg na de play-offwedstrijden van haar club HGC van anderhalve week geleden tegen MOP last van haar knie. Haar meniscus bleek beschadigd te zijn. Aan dezelfde knie werd ze al twee keer geopereerd. “Ik zou het wereldkampioenschap (in juli in Dublin, red) nog kunnen halen als ik me weer zou laten opereren. Maar dan zou ik pas drie weken voor het WK weer fit kunnen zijn en dat lijkt me te kort om op het toernooi zelf een topprestatie te kunnen leveren.”

Het was, aldus Lejeune, “een logische, maar heel moeilijke beslissing”. “Het is me blijkbaar niet gegund om op een goede manier afscheid te nemen. Er is geen laatste wedstrijd, geen laatste strafcorner.” Lejeune is de laatste jaren veelvuldig geplaagd door blessures, vooral aan haar knieën. In totaal heeft ze ongeveer twee jaar langs de kant gestaan. Ze miste onder meer de Olympische Spelen van Barcelona. In de voorbereiding op dat evenement brak Lejeune toen haar sleutelbeen.

Haar herstel duurde lang. Pas sinds halverwege dit seizoen voelde Lejeune zich weer fit. Daarom besloot ze zich ook weer beschikbaar te stellen voor het nationale team. Nog één keer wilde ze op een groot toernooi, het WK, actief zijn. Begin april speelde ze na lange afwezigheid twee interlands mee tegen Korea. Vanaf morgen zou ze met HGC hebben meegedaan aan het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen in Bloemendaal.

Lisanne Lejeune speelde vijftien jaar lang in de hoofdklasse. Ze werd beschouwd als één van de beste hockeysters ter wereld. Ze werd zowel bij het Nederlands team als bij HGC veelvuldig ingezet als ausputzer, maar haar voorkeur ging uit naar de spitspositie. Haar strafcorner was van een hoge kwaliteit. Lejeune scoorde voor het Nederlands elftal 91 keer in 95 interlands, een gemiddelde van bijna één. Ze won in '84 olympische goud en in '86 en '90 de wereldtitel.