Bruintje Beer

Bruintje Beer in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. 21 mei t/m 14 aug. Entree ƒ 6,50, 5-15 jaar ƒ 3, 65+ ƒ 4,50. Inl 023-319010.

In het Teylers Museum is vanaf 21 mei een tentoonstelling te zien over de stripheld Rupert Bear, in Nederland beter bekend als Bruintje Beer. Rupert Bear verscheen voor het eerst op 8 november 1920 in de Daily Express als creatie van Mary Tourtel, maar het was de tekenaar Alfred Bestal na 1935 die de beer het uiterlijk gaf dat nu zo bekend is: een rood truitje en een geel geruite broek met bijpassende das. In Nederland werd Bruintje Beer op 5 november 1929 geïntroduceerd in het Algemeen Handelsblad, waarin de strip met tussenpozen tot 1974 werd gepubliceerd. Hij verscheen verder in het Nieuwsblad van het Noorden, het Leeuwarder Nieuwsblad, het Nieuwsblad van Friesland en tussen 1966 en 1972 in De Tijd. In 1989 verscheen Bruintje Beer in vernieuwde vorm - niet als beeldverhaal met daaronder tekst, maar als ballonstrip - in het weekblad Donald Duck. Tegenwoordig zijn John Harrold (tekeningen) en Ian Robinson (teksten) verantwoordelijk voor het langstbestaande beeldverhaal. De tentoonstelling in het Teylers Museum concentreert zich op de orginele tekeningen, maar daarnaast wordt ruime aandacht besteed aan het gedrukte verhaal en Bruintje Beer regalia, die vooral door het Algemeen Handelsblad op de markt werden gebracht, zoals Bruintje Beer klokjes, kinderserviezen, verjaardagskalenders en poppen. Ook de ontwerpen voor de boekomslagen en aquarellen voor de jaarlijkse verzamelbundels zijn te bezichtigen op de tentoonstelling, die mede is georganiseerd in het kader van de Haarlemse stripdagen op 3, 4 en 5 juni.