Frederik van Pallandt overleden

AMSTERDAM, 18 MEI. Frederik baron van Pallandt, de voormalige helft van het zangduo Nina & Frederik, is maandag samen met zijn vriendin dood aangetroffen in zijn huis in Puerto Callera op de Filippijnen. Het paar is waarschijnlijk vermoord, maar de Filippijnse politie onthoudt zich voorlopig van verder commentaar.

Van Pallandt (62) was een zoon van de secretaris van de Nederlandse ambassade in Kopenhagen en studeerde daar landbouwtechniek, tot hij in 1957 besloot samen met zijn Deense vriendin Nina Möller een zangduo te vormen. Snel volgde internationaal succes. Nina & Frederik specialiseerden zich in het zingen van charmante liedjes bij de gitaar, vaak op een calypso-achtig ritme. Hun populairste nummer was Baby it's cold outside.

“Ook in werkelijkheid zijn zij aardige, zachte mensen,” berichtte het Algemeen Handelsblad in 1959 bij de première van de Deense musical-film Er zit muziek in, waarin Nina & Frederik de hoofdrollen speelden. In 1960 traden ze in het huwelijk. Tien jaar later, toen ze uit elkaar gingen, trachtte Nina een solo-carrière op te bouwen. Frederik verliet het vak en vestigde zich later met een nieuwe vriendin op de Filippijnen.