Toerisme passeert suiker op Cuba

HAVANA, 17 MEI. Suiker is niet langer de grootste inkomstenbron van Cuba. Toerisme gaat dit jaar de eerste plaats vrijwel zeker overnemen. Deze sector die vorig jaar goed was voor 720 miljoen dollar aan inkomsten en een winst van meer dan 200 miljoen dollar, zal dit jaar 950 miljoen dollar opbrengen. Daarmee handhaaft het eiland de groei van het toerisme op gemiddeld dertig procent per jaar.

Cuba, dat worstelt met een ernstige economische crisis na het uiteenvallen van de Sovjetunie, is momenteel serieus bezig van toerisme een forse bron van harde valuta's te maken. Vorige maand werd Osmany Cienfuegos, lid van het politburo van de regerende communistische partij, benoemd tot hoofd van het nieuwe ministerie van toerisme. “De ontwikkeling van het toerisme zal zich versnellen”, liet hij aan de vooravond van de deze week te houden vakantiebeurs weten.

Volgens het ministerie van suiker, zal de produktie van dit seizoen uitkomen op 4,5 tot 4,8 miljoen ton waarvan 3,5 tot 3,8 miljoen ton zal worden uitgevoerd. Tegen de huidige marktprijzen levert dat 800 miljoen dollar op, duidelijk minder dan het bedrag van 950 miljoen dollar dat Cuba aan toerisme verwacht binnen te halen.

Zowel de achteruitgang van de suikerindustrie als de opkomst van het toerisme volgen op de ineenstorting van de Sovjet-Unie, waarmee Cuba nauwe banden onderhield. In de tweede helft van de jaren tachtig produceerde het eiland gemiddeld 7,5 miljoen ton suiker per jaar. Het meeste werd aan Moskou verkocht , dat hiervoor tot vier keer de wereldmarktprijs betaalde. Door het wegvallen van de Sovjet-Unie als handelspartner vielen de inkomsten drastisch terug waardoor de import van Cuba van 8,4 miljard dollar in 1989 kelderde tot 1,7 miljard in 1993. Dat resulteerde in een aanhoudend tekort aan brandstof, gewasbeschermingsmiddelen en reserve-onderdelen waardoor de suikerindustrie verlamd raakte. (KRF, Reuter)