Mandela spreekt bericht over snel aftreden tegen

JOHANNESBURG, 16 MEI. De vorige week beëdigde president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, heeft gisteren ontkend dat hij zijn functie na twee jaar zal neerleggen. Mandela reageerde hiermee op een bericht in de Britse zondagskrant The Sunday Times. Volgens deze krant heeft de Zuidafrikaanse president “in privé-gesprekken aangegeven dat hij wil terugtreden zodra een definitieve grondwet is opgesteld en hij de eerste stappen van het land op weg naar verzoening heeft begeleid”.

The Sunday Times schrijft dat Mandela's opmerkingen binnen het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) een strijd hebben doen ontbranden over zijn opvolging. Thabo Mbeki, een van de vice-presidenten van Zuid-Afrika, heeft de beste kansen om de kroonprinsenstrijd te winnen, aldus de krant. De pragmaticus Mbeki zou zijn positie binnen het ANC willen versterken door een bondgenootschap aan te gaan met Winnie Mandela, die een grote aanhang heeft onder de radicale achterban van het ANC in de townships.

In het township Tokoza ten zuidoosten van Johannesburg hebben onbekenden vrijdag twaalf mannen doodgeschoten. De doden, in leeftijd variërend van 13 tot 25 jaar, werden zaterdag gevonden bij een routine-patrouille van agenten van de Zuidafrikaanse veiligheidspolitie in het township, ongeveer zeventien uur na de moordpartij. De twaalf werden vermoord in en bij het huis dat ze een maand geleden hadden gekraakt. Het is de eerste grote moordpartij in Zuid-Afrika sinds de algemene verkiezingen van eind april.

Een woordvoerster van de Zuidafrikaanse politie zei zaterdag geen idee te hebben wie verantwoordelijk is voor de moordpartij. In Tokoza werd lange tijd hevig gevochten tussen aanhangers van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en de Zoeloe-beweging Inkatha van Mangosuthu Buthelezi. Toen Inkatha een week voor de verkiezingen alsnog besloot om aan de stembusstrijd mee te doen, riepen leiders van zowel het ANC als Inkatha hun aanhangers op om de strijdbijl te begraven.

De woordvoerster wilde niet uitsluiten dat de aanslag het werk was van de 'Derde Macht', een groep extreem-rechtse blanken die binnen het overheidsapparaat werkzaam is en het vredesproces in Zuid-Afrika wil saboteren. (Reuter, AP, AFP)