Speculanten drijven prijs grondstoffen fors omhoog

LONDEN, 14 MEI. Speculanten hebben zich massaal op de grondstoffenmarkten gestort, waardoor de prijzen van onder meer metalen gisteren recordhoogten bereikten.

Op de London Metal Exchange bereikte de prijs voor koper het hoogste punt in 14 maanden, die voor nikkel kwam hoger dan vijftien maanden het geval was geweest en die voor aluminium bereikte het hoogste punt in twee jaar. Ook de lood- en zinknoteringen stegen fors.

“Ik heb dit in jaren niet meegemaakt,” aldus een ervaren handelaar. De koperprijs steeg de afgelopen twee weken met 260 dollar per ton tot 2175 dollar. De nikkelnotering ging door de grens van 6000 dollar per ton en kwam uit op 6330 dollar. De aluminiumprijs steeg donderdag met 32 dollar tot 1360 dollar per ton.

Volgens handelaren is de stijging van de koperprijs de afgelopen twee weken vooral veroorzaakt door een sterke vraag uit de Verenigde Staten. De prijsstijging heeft volgens hen speculanten en beleggingsfondsen ervan overtuigd dat zij hun geld in basismetalen moeten steken.

“Wat er nu gebeurt is dat de andere metalen bij het koper aanhaken. Het kan het begin zijn van een grote stijging en niemand wil die missen,” aldus een handelaar. Alleen bij nikkel zou de prijsstijging door de 'fundamentals' zijn gerechtvaardigd.

Eerder al bereikten de koffieprijzen hun hoogste punt in vijf jaar, voornamelijk als gevolg van tekortschietende oogsten. Vrijdagmiddag ging termijnnotering voor levering in juli even naar 1985 dollar per ton, een stijging met 95 dollar. Ook waren volgens handelaren beleggingsfondsen de belangrijkste kopers. (Reuter)