Maan neemt vanavond een 'hapje' uit de zon

Vanavond is er, bij helder weer, een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Ongeveer de helft van de schijf van de zon zal door de onzichtbare 'nieuwe' maan worden afgedekt.

De zonsverduistering ontstaat wanneer de maan tijdens haar beweging om de aarde voor de zon langs schuift. Het lijkt dan alsof er een 'hap' uit de zon is genomen en dat zorgde in vroeger tijden vaak voor grote consternatie. Maar ook nu nog weet het verschijnsel bij sommige volken onrust en angst op te wekken. Dat geldt echter vooral voor totale verduisteringen waarbij het overdag nacht wordt.

Het eerste deukje verschijnt om 19.37 uur aan de rechter onderzijde van de ondergaande zon en om 20.34 uur is de verduistering maximaal. Het einde van de verduistering, om 21.30 uur, is in Nederland niet te zien. De zon is een kwartier eerder onder de horizon verdwenen. Het is gevaarlijk om zonder het oog te beschermen naar de zon te kijken. Zwarte fotografische negatieven geven een goede bescherming.

De eclips is zichtbaar in geheel Noord-Amerika, Centraal-Afrika, het noorden van de Atlantische Oceaan en het westen en noorden van Europa. Nergens op aarde wordt de zon totaal verduisterd. Daarvoor staat de maan deze keer net iets te ver van de aarde. De maximale verduistering heeft plaats boven een smalle strook van de VS, waar slechts een ring van zonlicht zichtbaar blijft.

De verduistering is de eerste die vanuit Nederland te zien is sedert die van 30 mei 1984, als we even afzien van die van 21 mei 1993 toen in het Eemshavengebied met behulp van een telescoop met veel moeite een miniem deukje in de zonsrand te zien was. Deze 'rakende zonsverduistering' telt in de statistiek eigenlijk niet mee. Nederland heeft daarom een uitzonderlijk lange eclipsloze periode achter de rug.