VS leveren kritiek op VN-gezant in Bosnië

WASHINGTON/SARAJEVO, 7 MEI. De Verenigde Staten hebben gisteren opnieuw ernstige kritiek geleverd op de speciale gezant van de Verenigde Naties voor ex-Joegoslavië, de Japanner Yasushi Akashi. Deze heeft tanks van de Bosnische Serviërs onder VN-escorte door de voor zware wapens verboden zone rondom Sarajevo geloodst. Volgens de Amerikaanse regering heeft de VN-gezant daarmee de Serviërs in de kaart gespeeld.

De Bosnische regering heeft zijn aftreden geëist op beschuldiging van hulp aan de Serviërs. De Serviërs hebben Akashi als eerlijk en neutraal beschreven.“We onderschrijven de oproepen tot zijn aftreden niet”, aldus een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. “Maar we zouden het plezierig vinden als hij zijn werk beter deed.” Volgens de woordvoerster maken de VS ernstig bezwaar tegen de schending van de zone.

Akashi had eerder Washington al geïrriteerd door zijn weigering vorige maand luchtaanvallen toe te staan op de Serviërs die de moslim-enclave Gorazde belegerden. De gezant op zijn beurt heeft de VS ervan beschuldigd “timide, bang en aarzelend” op te treden sinds hun verliezen in Somalië en de oorlog in Bosnië mogelijk te verlengen door luchtaanvallen op de Servische stellingen te bepleiten.

Een VN-woordvoerder zei dat Akashi “met tegenzin had ingestemd met de regeling” voor de Servische tanks. Volgens de woordvoerder waren de tanks op weg naar een minder gevaarljk gebied ten zuiden van Sarajevo, en niet naar Brcko bij de grens met Kroatië, waar naar de VN vrezen mogelijk de volgende slag tussen moslims en Serviërs zal worden uitgevochten. In ruil voor Akashi's toestemming zouden de Serviërs hebben ingestemd met de komst van VN-waarnemers naar Brcko.

In totaal zeven Servische tanks zijn de uitzonderingszone binnengegaan, waarvan de laatste twee gisteren zonder toestemming van de VN. Een daarvan is onder toezicht van de VN geplaatst, de tweede is verdwenen. Een VN-woordvoerder zei niet te weten hoe de militaire waarnemers die de tank begeleidden, het voertuig zijn kwijtgeraakt. Er is een groeiend aantal berichten over zware wapens in de uitzonderingszone en over schendingen van het staakt-het-vuren ter plaatse. (AFP, Reuter, AP)