Prijs Ballast-aandeel 75 gld

AMSTERDAM, 7 MEI. De 3,7 miljoen aandelen van het bouwconcern Ballast Nedam worden bij de beursgang later deze maand geplaatst tegen een koers van 75 gulden. Dit heeft ING bank, die de beursintroductie verzorgt, gisteren bekend gemaakt.

De definitieve introductiekoers is door de grote belangstelling van beleggers de hoogste van de prijzen die Ballast Nedam en ING hadden aangeboden. De afgelopen week konden - vooral institutionele - beleggers volgens het zogeheten 'book building'-systeem aangeven hoeveel aandelen zij wilden hebben tegen welke prijs tussen 70 en 75 gulden. Op grond van dit 'book' stelde ING de prijs gisteren vast op 75 gulden.

De inschrijving sluit volgende week woensdag om 15.00 uur en is tot die tijd voornamelijk bedoeld voor particuliere beleggers. Het bankensyndicaat gaat ervan uit dat 40 procent in handen komt van particulieren en 60 procent van instituten in vooral Groot-Brittannië. Bij overweldigende belangstelling worden nog eens 450.000 aandelen beschikbaar gesteld uit een zogeheten “green shoe”, een reserve-depot. Op 13 mei wordt bekend gemaakt hoeveel stukken elke belegger uiteindelijk krijgt, waarna op 16 mei de eerste beursnotering plaatsvindt.

De aandelen Ballast Nedam (omzet 2,6 miljard gulden) die op de beurs worden geplaatst zijn zogeheten cumulatief preferente aandelen met een vastgesteld dividend van 3,72 gulden per jaar. De stukken komen uit het 50 procentspakket van ING, die na herplaatsing minimaal 5,5 procent overhoudt. Van de in totaal 10 miljoen aandelen blijft 48 procent in handen van het Duitse bouwconcern Hochtief. De overige aandelen zijn eigendom van het Ballast Nedam Pensioenfons en van werknemers.