Brinkmans campagne

Roel Rozenburg reisde drie weken mee met Brinkmans campagnebus. Deze foto's zijn een voorpublicatie uit 'Elco op campagne', zijn fotografische verslag van de CDA-campagne. Het boek verschijnt eind deze maand bij uitgeverij Menno van de Koppel in Amsterdam.

Bijna een maand toerde CDA-lijsttrekker Elco Brinkman met zijn campagnebus door Nederland. Tussen 11 april en 3 mei bezocht hij ongeveer tweehonderd 'evenementen' in veertig steden: bijeenkomsten van partij-afdelingen, opnames van televisie-programma's, buurtcentra, openingen van scholen en winkels, een fancy-fair, een slagerij.

De bus van Brinkman (1) is uitgerust met bar, fax, telefoon, televisie en radio. Chauffeur Hans loodst de bus door het verkeer, hostess Joke zorgt voor drankjes. Achter de bus rijdt een tweede chauffeur in zijn Mercedes. Brinkman kan zo overstappen om op tijd te komen voor een volgende afspraak, mocht de bus vertraging oplopen.

De reis levert een staalkaart op van Nederland. In Utrecht slaat de CDA-lijsttrekker de eerste paal voor een nieuw opleidingscentrum voor beroepsonderwijs (2). In Roosendaal 'redt' hij twee kinderen van het dak van een brandweerkazerne, bij wijze van ingebruikname van een nieuwe brandweerwagen (4). In Hilversum doorstaat hij een confrontatie met kritische bejaarden over de aow-voorstellen van zijn partij, in het live programma 'ViaRia' van de Avro (5).

Tussen de bedrijven door is er tijd voor ontspanning. Brinkman gaat er elke zondag alleen op uit, in de omgeving van zijn woonplaats Leiden (3). Zijn staf zoekt vertier met een kleiner model fiets: in Assen draaien voorlichter Frits Wester, campagneleider Cees Bremmer en twee beleidsmedewerkers op skelters rondjes terwijl Brinkman een partij-bijeenkomst toespreekt (6). Ten slotte is er de verkiezingsdag - en de teleurstelling. Op woensdagmiddag maakt Brinkman in Den Haag bekend dat hij door de fractie is herkozen als voorzitter (7). De campagne zit erop.