Koers Koninklijke Olie hoger door oorlog in Jemen

AMSTERDAM, 6 MEI. Het aandeel Koninklijke Olie heeft vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs geprofiteerd van de oorlog in Jemen en de goede resultaten van branchegenoot BP. Het aandeel noteerde rondom het middaguur 5,20 gulden hoger op 205,90 gulden.

AMSTERDAM Koninklijke Olie, in zijn eentje goed voor 35 procent van de totale omzet op het Damrak, trok de hele aandelenmarkt omhoog. Bij een zeer rustige aandelenhandel steeg de AEX-index van de 25 meest actieve fondsen met 3,34 punten naar 414,07 punten. Ook Unilever, de andere gigant van het Damrak, vormde een stimulans. Volgens handelaren was dit het gevolg van de vraag naar kwaliteitsaandelen, waarop beleggers vertrouwen in de huidige onzekerheid over de rente en de politiek.

Het oliefonds heeft lange tijd onder druk gestaan als gevolg van de daling van de olieprijzen. Begin februari noteerden de “olies” nog een jaarrecord van 215,40 gulden, maar lieten de maanden daarop een daling zien tot onder de 200 gulden. De koersvorming vanmorgen werd positief beïnvloed door de beter dan verwachte kwartaalcijfers van collega BP. De winst van BP werd opgestuwd door de betere resultaten bij de chemiesector. Ook speelde bij Koninklijke Olie een rol dat de olieprijzen door de onrust in Jemen zijn gestegen.

Unilever was vast gestemd. Het zeep- en ijsjesfonds trok 2,90 aan op 206,10 gulden. Volgens een handelaar voornamelijk een technisch herstel. Begin februari noteerde Unilever nog een hoogste koers van 236 gulden. De zeepoorlog tussen Procter & Gamble en Unilever had geen invloed meer op de cijfers, zo verklaarden handelaars.

Philips was exdividend 0,50 gulden, maar boekte per saldo een winst van twee dubbeltjes op 53,20 gulden. Gisteren was Philips de gebeten hond door de angst onder beleggers voor een emissie. Toen zakte Philips maar liefst 3,10 gulden.

Het altijd bewegelijke Hoogovens stond dit keer in de min na dagenlang flink te zijn gestegen. Hoogovens leverde negen dubbeltjes in op 70,80 gulden. Gisteren was het aandeel gevraagd door berichten over de verbeterde situatie bij de aluminiumdivisie van Hoogovens.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is er gisteren net niet in geslaagd de dag af te sluiten met winst. Na een maximale stijging van 14 punten eindigde de Dow Jones-index op 3695,97 punten. Dat was 1,78 punt lager dan woensdag.

In tegenstelling tot de voorgaande dag zakten de aandelenkoersen niet weg op de hogere dollarkoers. Er wordt gezegd dat er maar weinig hoeft te gebeuren aan het dollarfront of de aandelenmarkt zakt weer in.

Nieuws dat de aandelenkoersen kon beïnvloeden, was er nauwelijks. De oliefondsen waren wat hoger op een stijging van de olieprijs, veroorzaakt door het mogelijk wegvallen van olie uit Jemen.

TOKIO Op de beurs van Tokio liep de Nikkei-index van 225 aandelen met 292,26 punten op tot 19.862,47. Met name de koersdaling van de yen gedurende de afgelopen dagen had een bescheiden kooplust tot gevolg.