Vier man voor brand synagoge aangehouden

KARLSRUHE, 3 MEI. De Duitse politie heeft gisteren vier rechtse jongeren, variërend van 19 tot 24 jaar, aangehouden die ervan worden verdacht op 25 maart brand te hebben gesticht in een synagoge in het Noordduitse Lübeck. De brand richtte aanzienlijke schade aan, maar er vielen geen persoonlijke slachtoffers.

Volgens een verklaring van het openbaar ministerie zouden de vier flessen met benzine hebben leeggegoten in een gang van de synagoge, waar hout was opgestapeld, en die vervolgens hebben aangestoken. Op de dag na de aanslag betoogden duizenden Duitsers in verschillende steden tegen de tekenen van herlevende jodenhaat. De inwoners van Lübeck betrachtten vijf minuten stilte, hielden met kaarsen en bloemen een wake bij de synagoge en droegen een davidster uit solidariteit met de 27 leden tellende joodse gemeenschap in die stad.

Joodse leiders hebben gisteren tegenover de Duitse bondskanselier, Helmut Kohl, gezegd dat zij zich zorgen maken over het neonazistisch en extreem-rechtse geweld in Duitsland en in de rest van Europa. Sinds 1990 zijn in Duitsland dertig mensen om het leven gekomen door rechts-extremistisch geweld dat zich tegen joden, buitenlanders en gehandicapten keert. In een officiële verklaring die werd uitgegeven na afloop van de ontmoeting tussen de bondskanselier en de joodse delegatie beloofde de bondskanselier dat de regering alles in het werk zal stellen om het geweld te bestrijden. Ook zegde Kohl initiatieven toe in de Europese Unie ter beteugeling van racisme en extremisme. (Reuter)