D66 doet beloftes aan Naardermeer

Gewapend met groene laarzen en windjacks trok een gezelschap van ongeveer veertig D66-ers gistermorgen onder leiding van de voorzitter van de Vereniging Natuurmonumenten, ex-minister P. Winsemius, de natuur in.

Op hetzelfde motorvlet waar afgelopen woensdag premier Lubbers plaats nam, stapten Van Mierlo en zijn volgelingen aan boord voor een rondje Naardermeer. De huidige en toekomstige Kamerleden waren onder de indruk van de schoonheid van het voor publiek gesloten gebied. “Dit is veel beter dan al die forumpjes in het land”, klonk het links en rechts. Het enige niet-natuurlijke geluid kwam van een langs razende trein. “Heeft de natuur daar last van?”, wilde Van Mierlo weten. “Nee, niet echt. Als er straks met de hogesnelheidslijn meer treinen langs komen, wordt het anders”, antwoordde de gids. “Maar die zijn wel weer heel snel voorbij”, lachte Van Mierlo.

Van Mierlo deelde later aan de wal nog een sneer uit aan minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat). Zij kwam donderdag met het kabinet de aanleg van de rijksweg A73 door Midden-Limburg overeen. Van Mierlo noemde het besluit “doordrukken van de eerste orde”. “D66 zal er zeker niet in berusten. Wij maken ons er sterk voor dat een volgend kabinet de aanleg in heroverweging neemt”, beloofde Van Mierlo. Volgens de natuur- en milieu-organisaties is de uitbreiding van het wegennet in Nederland niet echt noodzakelijk. D66 was het, minder dan 48 uur voor de verkiezingen, eens met de organisaties. Van Mierlo wil 300 miljoen gulden uit een fonds dat CDA en VVD willen gebruiken voor de aanleg van wegen, besteden aan “de groene infrastructuur”. “Ook dit punt zullen we meenemen in de komende coalitiebesprekingen”, zei de lijsttrekker. (KG)