Z-Afrika begint nu stemmen te tellen

JOHANNESBURG, 30 APRIL. De stembussen in Zuid-Afrika zijn gisteravond gesloten, nadat miljoenen kiezers in zes voormalige thuislanden op de extra verkiezingsdag alsnog hun stemmen hadden kunnen uitbrengen. De laatste dag verliep zonder incidenten. Stembureaus die eerder niet hadden kunnen functioneren, werden door het Zuidafrikaanse leger per helikopter alsnog voorzien van stembiljetten.

President De Klerk zei gisteravond tijdens een persconferentie erop te vertrouwen, dat de verkiezingen uiteindelijk “vrij en eerlijk” kunnen worden verklaard. Volgens De Klerk zullen de onregelmatigheden die verscheidene partijen bij de stembureaus hebben geconstateerd, de komende dagen worden besproken en opgelost. Waar fraude is aangetoond, zullen de stemmen die in een bepaald stembureau zijn uitgebracht, ongeldig worden verklaard.

Eerder spraken ANC-president Nelson Mandela en de voorzitter van de Onafhankelijke Verkiezingscommissie, rechter Johan Kriegler, de verwachting uit dat de verkiezingen het stempel van goedkeuring kunnen krijgen.

Inkatha-leider Mangosuthu Buthelezi, in wiens thuisland KwaZulu de eerste dagen grote problemen waren met de organisatie van de verkiezingen, heeft nog geen eindoordeel gegeven.

De verkiezingen waren met een dag verlengd om kiezers in afgelegen gebieden in KwaZulu, Lebowa, Gazankulu, Transkei, Ciskei en Venda alsnog de kans te bieden om te stemmen. Bij veel stembureaus in deze gebieden stonden gisteren lange rijen wachtenden. De bureaus bleven tot laat in de avond open.

Vanmorgen wordt begonnen met het tellen van de stemmen. In het weekeinde worden de uitslagen waarschijnlijk per regio bekendgemaakt. De einduitslag is naar verwachting op maandag of dinsdag bekend.