Syrië 'zal niet buigen voor pressie'

DAMASCUS, 30 APRIL. Syrië heeft gisteren gezworen weerstand te bieden aan alle “pressie of verleiding” om compromissen te sluiten met Israel.

Het Syrische partijorgaan Al-Ba'ath maanden gisteren de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, daarmee rekening te houden als hij zijn huidige rondreis door het Midden-Oosten met succes wil bekronen. Christopher arriveert vandaag in Damascus. Volgens een Israelische krant heeft hij een voorstel bij zich om een 3.000 man sterke buffermacht - met Amerikaanse deelneming - te legeren op de Hoogvlakte van Golan als onderdeel van een Israelisch-Syrisch vredesakkoord. Israel heeft herhaaldelijk laten weten bereid te zijn tot een terugtrekking van de Golan, waarbij de mate waarin afhangt van de Syrische tegenmoetkomingen.

de Israelische premier Rabin Rabin verweet Syrië gisteren te weinig te doen om duidelijk te maken dat het serieus op vrede uit is, aldus een Israelische functionaris. Rabin zou in een gesprek met Christopher hebben gesproken van Syriës “maximalistische eisen”. Al-Ba'ath stelde gisteren op zijn beurt dat Israel de onbuigzame partij is. Het blad drong er bij de VS op aan “de zaken in het Midden-Oosten te corrigeren door duidelijk te wijzen naar de partij die het vredesproces blokkeert”. (Reuter, AP)