'Schneider-zaak niet laatste rel in Duits vastgoed'; Topman van Hochtief tevreden over kritisch beleid jegens concern

ESSEN, 30 APRIL. Het Duitse vastgoedschandaal rond de zogeheten Pleite-König Schneider, de projectontwikkelaar die onlangs spoorloos verdween met achterlating van zes miljard mark aan schulden, heeft de bouwer Hochtief gestijfd in het eigen gelijk. Terwijl banken en leveranciers in het grootste Duitse vastgoedschandaal sinds de Tweede Wereldoorlog beschaamd moeten toegeven te zijn bedrogen, prijst Hochtief zich gelukkig met zijn tot voor kort veelbekritiseerde voorzichtigheid.

De huurprijs lag vorig jaar op 37,3 cent per liter. Wat aan- en verkoop betreft, gaat het naar schatting om 1,5 miljard kilo melk die sinds de invoering van de superheffing in andere handen is overgegaan. De komende tien jaar zal nog eens twee a drie miljard kilo in andere handen overgaan, terwijl nog eens 3,5 miljard kilo doorschuift van vader op zoon (of dochter). Broers en zusters brengen bij bedrijfsovername steeds vaker een prijs voor het quotum in rekening, waardoor de kosten voor de bedrijfsopvolger stijgen. Volgens het Landbouw Economisch Instituut bedragen de quotumkosten op dit moment al zes tot tien cent per liter.

    • Karel Berkhout