Pirelli nabij herstel

Het Italiaanse bandenconcern Pirelli denkt na drie jaren reorganiseren dicht bij een definitief herstel te zijn.

President-directeur Bencini deelde dat mee in een toelichting op het jaarverslag over 1993. Het eerste kwartaal van 1994 ontwikkelde zich beter dan verwacht, het resultaat verbetert sterk. Uit Bencini's woorden kon wel worden opgemaakt dat het resultaat nog negatief was. Hij waagde zich echter niet aan een uitspraak over het gehele jaar. Pirelli zal pas weer dividend uitkeren als de onderneming winst maakt en “dat is hopelijk gauw”. Pirelli is van oordeel dat de bandenmarkt zich binnenkort zal herstellen. Het aantal werknemers daalde vorig jaar met 1.240 tot 24.180. Aandeelhoudersvergadering van Pirelli Tyre Holding wordt voorgesteld de uitgifte goed te keuren van ruim 31 miljoen aandelen met voorkeursrecht voor bestaande aandeelhouders.

Pirelli Tyre Holding, genoteerd aan de Amsterdamse beurs, heeft vorig jaar 248 miljoen verlies geleden tegen 260 miljoen in 1992. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening verbeterde van 157 miljoen negatief tot 52 miljoen negatief. De omzet zakte van 5,88 miljard tot 5,61 miljard. Ten laste van 1993 is een laatste voorziening van 109 miljoen getroffen. Aan het eind van het jaar was er zodoende een herstructureringsvoorziening van 245 miljoen (waarvan nu nog 131 miljoen vrij beschikbaar is).