Overmacht van Steffi Graf vergroot problemen tennis

ROTTERDAM, 30 APRIL. De problemen waar het vrouwentennis mee te kampen heeft, worden vergroot door de afwezigheid van Monica Seles. Ze was een vrolijke babbelaarster, extrovert, fanatiek en kleurrijk. En ze kon aardig tennissen. De tweestrijd tussen Seles en Graf gaf de reeks toernooien kleur. Maar de afgelopen twaalf maanden regeerde Graf met een slaapverwekkende overmacht. De Duitse won vier grand-slams op rij. Ze was zo veel sterker dat ze, tot gisteren, zelfs geen enkele set verloor. Gisteren was de Bulgaarse Maleeva de eerste die een set won van Graf in 1994. Maar in de derde set demarreerde Graf prompt naar 6-0. De favoriete plaatste zich met 7-5, 3-6 en 6-0 voor de halve finale van het toernooi in Hamburg.

De kijkcijfers op televisie voor tenniswedstrijden van vrouwen lopen sterk terug, zo ontdekte bijvoorbeeld de Duitse commerciële televisie tijdens de Australian Open. In het overgrote deel van de partijen zijn de krachtsverschillen tussen de speelsters te groot. Bovendien heeft de vrouwen-Tour nog steeds geen nieuwe hoofdsponsor kunnen vinden, nadat de vorige vervroegd afhaakte. Dat scheelt een bedrag van tien miljoen gulden.

“We zijn in onderhandeling met een aantal internationale bedrijven”, reageert Anne Worcester van de Womens Tennis Council, het hoogste bestuurs- lichaam van de vrouwentour. “Ik verwacht dat er voor het einde van dit jaar een contract getekend wordt.”

“Het gaat heel goed met het vrouwentennis”, meent ook de Nederlandse speelster Manon Bollegraf, vice-voorzitster van de spelersraad. “Het is vervelend dat de beste speelster niet meer meedoet, maar er komt een nieuwe generatie sterren aan. Het probleem is dat ze nog onbekend zijn omdat de pers er niet over schrijft. Maar kijk naar Lindsay Davenport en Iva Majoli, die zijn pas zestien jaar oud.”