'Na 200.000 doden'; Topman VN: vredesmacht naar Rwanda

NEW YORK/ GENÈVE, 30 APRIL. De secretaris-generaaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, heeft er gisteravond bij de Veiligheidsraad voor gepleit een nieuwe, grote VN-legermacht naar Rwanda te sturen om een einde te maken aan het etnisch geweld aldaar.

Volgens Boutros zijn bij botsingen tussen Hutu's en Tutsi's in Rwanda in drie weken tijd 200.000 mensen om het leven gekomen. Acht dagen geleden besloten de VN het 2.500 man sterke vredeskorps in het Middenafrikaanse land terug te brengen tot 270 man. Maar gezien de ernst van de situatie vraagt Boutros de Veiligheidsraad nu “dringend” dat besluit te heroverwegen.

Een woordvoerder van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) meldde gisteren dat de afgelopen twee dagen meer dan 300.000 Rwandezen de grens met het buurland Tanzania zijn overgestoken. Het UNHCR spreekt van de grootste en snelste exodus die de organisatie ooit heeft waargenomen. De meeste vluchtelingen zijn Tutsi's die in Rwanda worden vervold door de Hutu-meerderheid. Op een brug voor de Tanzaniaanse grens zouden nog eens 50.000 Rwandezen staan te wachten.

De recente strijd in Rwanda begon op 6 april, nadat president Habyarimana en zijn Burundische ambtgenoot Ntaryamira - beiden Hutu's - bij een aanslag om het leven kwamen. De Hutu's, die het leger domineren, begonnen daarna met een pogrom tegen de Tutsi's. Veel Tutsi's vluchtten eerder naar het noorden van het land, waar het Rwandese Patriottisch Front, dat hoofdzakelijk uit Tutsi's bestaat, de macht heeft. Aanvankelijk gingen er ook veel vluchtelingen naar het zuidelijke buurland Burundi, waar eveneens een Hutu-meerderheid en een Tutsi-minderheid bestaan.

Het UNHCR sprak gisteren het vermoeden uit dat Burundi zijn grenzen heeft gesloten voor Rwandezen en dat nieuwe vluchtelingen om die reden ineens massaal naar Tanzania zijn getrokken.

In Burundi, waar de afgelopen week al tussen beide bevolkingsgroepen werd gevochten, steeg de spanning gisteren verder. Hutu's verlieten massaal de noordelijke wijken van de hoofdstad Bujumbura. Diplomaten vrezen dat het geweld zal overslaan naar de Hutu-gebieden in het binnenland. In Burundi hebben de etnische spanningen al eerder tot genocide geleid. Ongeveer 50.000 Burundiërs, voornamelijk Hutu's, kwamen vorig jaar om het leven, nadat Tutsi-troepen de eerste Hutu-president, Melchior Ndadaye, hadden vermoord. (AP, Reuter)