Lubbers stemt uit woede op collega Hirsch Ballin

GORINCHEM, 30 APRIL. Uit woede over de aanval van minister Van Thijn op zijn collega Hirsch Ballin zal minister-president Lubbers bij de Tweede-Kamerverkiezingen niet op lijsttrekker Brinkman stemmen, maar op Hirsch Ballin. De minister staat derde op de CDA-lijst.

Lubbers zei tijdens een spreekbeurt in Gorichem met zijn “signaal-stem” voor Hirsch Ballin zijn waardering voor de bewindsman als “principieel christen” tot uitdrukking te willen brengen. Hij zei erbij dat Brinkman zijn besluit zou begrijpen. De woordvoerder van de lijsttrekker wilde evenwel geen commentaar geven op de stap van de premier.

Andere partijen zien de voorkeurstem anders. Lubbers zou op deze manier opnieuw zijn opvolger afvallen. Zo zei D66-lijsttrekker Van Mierlo gisteravond: “Als dit een voorkeursactie is, wat ik niet weet, lijkt het wel een poging om een nieuwe lijsttrekker in het leven te roepen.” VVD-leider Bolkestein sprak van een “verbijsterende stap” en liet weten dat een eventuele coalitie met het CDA steeds onaantrekkelijker wordt door de verwarring in christen-democratische kring. Toen Lubbers twee weken geleden zei dat Kok “geen slechtere premier” zou zijn dan Brinkman, was de reactie ook al dat Lubbers daarmee de CDA-lijsttrekker afviel.

De premier maakte gisteravond duidelijk nog steeds woedend te zijn op minister Van Thijn (binnenlandse zaken). Die leverde eerder deze week zware kritiek op Hirsch Ballin. Van Thijn beschuldigde Hirsch Ballin van “fundamentalistische uitspraken” over de gevaren van een kabinet zonder het CDA. Van Thijn had aanstoot genomen aan een uitlating van Hirsch Ballin over ouders van mongoloïde kinderen.

Lubbers over zijn voorkeurstem: “Ik weet geen andere manier om een prima man die Hirsch Ballin is duidelijk te accentueren, dat dat niet zomaar iemand is, maar dat het een prima man is; dat we onze Lieve Heer op onze blote knieën mogen danken dat die mensen er zijn, al zegt hij misschien ook wel eens iets verkeerds, en dat we die mensen moeten behouden.”

Volgens een gisteravond gepubliceerde peiling van het Bureau InterView raakt het CDA de aansluiting met de PvdA kwijt. De christen-democraten zouden 32 zetels behalen, één minder dan begin deze week. De PvdA zou met 36 zetels de grootste partij worden.

Pag.2: Bolkestein sluit paarse coalitie nog niet uit

VVD-lijsttrekker Bolkestein gebruikte gisteravond een slotbijeenkomst van de verkiezingscampagne van de liberalen in Amersfoort om een felle aanval te doen op het financiële beleid van PvdA-minister Kok. Hij herinnerde aan de kritiek die Koks partijgenoot Duisenberg, president van De Nederlandsche Bank, donderdag op de bewindsman uitte. “Duisenberg heeft van Koks reputatie als solide financier geen spaan heel gelaten”, aldus de VVD-leider. Ook heeft Kok “alle sociale beloften gebroken” zei Bolkestein: “Hij heeft de WAO gekort, de koppeling verbroken, de minima zijn slechter af dan tijdens het vorige kabinet en de werkloosheid spuit omhoog”.

De reactie van Kok op de kritiek van Duisenberg noemde Bolkestein beneden alle peil. Bolkestein zei een coalitie met de PvdA nog steeds niet uit te sluiten, maar dan zal de PvdA in zijn ogen wel grote concessies moeten doen. De VVD-leider achtte zulke concessies echter niet uitgesloten.

De gisteravond gepresenteerde peiling van Bureau Inter/View waarin de PvdA voorop gaat, is gebaseerd op onderzoek tot en met donderdag, de dag van de ruzie tussen Van Thijn enerzijds en Hirsch Ballin en Lubbers anderzijds. Inter/View liet weten te verwachten dat het CDA uiteindelijk op een score tussen de 30 en 35 zetels uitkomt.

De liberalen halen nu 29 zetels, zeven meer dan de huidige 22. D66 blijft het goed doen met omgerekend 28 zetels. GroenLinks verliest zetels aan de PvdA en zakt terug van tien eerder deze week, naar zeven zetels.