Jalabert sprint naar derde zege in Vuelta

GRANADA, 30 APRIL. Laurent Jalabert blijft optimaal presteren in de Ronde van Spanje. De 25-jarige Fransman uit de ploeg van Erik Breukink won gisteren ook de vijfde etappe, over 167 kilometer van Cordoba naar Granada. Het was al het derde dagsucces van Jalabert in de Spaanse etappewedstrijd. Eerder was de Franse sprinter de rapste in de derde etappe. In de tweede etappe eindigde Jalabert aanvankelijk als tweede. Maar omdat winnaar Adriano Baffi van zijn lijn afweek en werd gedeklasseerd, riep de jury Jalabert ook in die etappe tot winnaar uit.

De sprintsuccessen zijn voor Jalabert net niet voldoende geweest om als klassementsleider vandaag de Sierra Nevada in te gaan. De gele trui blijft in bezit van de Zwitser Tony Rominger. De nummer twee van de laatste Tour de France heeft een voorsprong van 13 seconden op Jalabert. Op 28 seconden volgt de Spanjaard Mauri op de derde plaats.

In de rit van gisteren won Jalabert in het snikhete Granada na viereneenhalf uur de sprint van een grote groep. De Italiaan Leoni werd tweede, voor de Spanjaard Edo. Het totaal aantal zeges van Jalabert dit seizoen kwam op vier. Eerder won hij een etappe in de Ronde van Baskenland. Verwacht wordt dat de rol van Jalabert is uitgespeeld, nu de echte bergen in zicht zijn.

Hoewel de Vuelta '94 tot nu toe in het teken staat van de massasprint, was er voor de Nederlandse specialist Van Poppel opnieuw geen succes weggelegd. Woensdag finishte de sprinter nog als tweede achter Jalabert. Gisteren kwam hij niet verder dan de 18de plaats.

Toch wanhoopt Van Poppel niet. “Ik weet dat het er in zit. De snelheid is er nog, de conditie ook. Tactisch presteer ik echter niet goed. Ik heb bepaalde zaken verkeerd ingeschat. Hoe het mogelijk is dat ik op mijn leeftijd nog dergelijke fouten maak, is me onduidelijk. Toch geloof ik zeker dat er in deze ronde nog een ritzege inzit.”

Erik Breukink blijft de best geklasseerde Nederlander in de Ronde van Spanje. Hij staat 14de met een achterstand van 52 seconden op Rominger. (ANP)