Jaar na aanslag nog twijfels over terugkeer van tennisster Seles

ROTTERDAM, 30 APRIL. De tenniswereld begint voorzichtig afscheid te nemen van Monica Seles. Zal de voormalige nummer één, die vandaag een jaar geleden met een mes in haar rug werd gestoken, ooit nog een toernooi spelen? “Niemand weet wanneer”, antwoorde Steffi Graf deze week in Hamburg. “Maar het wordt steeds onwaarschijnlijker.” “Hoe langer ze wegblijft, hoe moeilijker een terugkeer”, zei oud-speelster Chris Evert.

De 20-jarige Monica Seles houdt zelf alle opties open. Ze werd op 30 april 1993 tijdens een partij in de kwartfinale van het toernooi in Hamburg door een toeschouwer neergestoken terwijl ze met haar rug naar het publiek zat uit te rusten op een bankje. Ze heeft sindsdien geen partij meer gespeeld. De drie centimeter diepe wond is genezen en haar fysieke conditie is al een half jaar in orde, maar Seles heeft haar come-back diverse keren uitgesteld. Ze zou in januari meedoen aan de Australian Open, maar schrok vervolgens zo van de aanslag op kunstrijdster Nancy Kerrigan dat ze zich weer afmeldde. Haar managementbureau IMG heeft laten weten dat Seles dit jaar voor geen enkel toernooi is ingeschreven. Ze is inmiddels van de wereldranglijst verdwenen, omdat ze niet tenminste drie toernooien speelde in de laatste twaalf maanden.

“Ik ga weer spelen”, zei Seles deze maand in het blad American Tennis in een van de spaarzame interviews die ze het afgelopen jaar heeft gegeven. “Ik wil niet alleen in de herinnering voortleven wegens mijn gekreun en gegiechel. Ik haatte het dat ik daar om bekend stond. En ik wil herinnerd worden als degene die werd neergestoken. Ik wil nog spelen en wat terugdoen voor mijn sport.” Seles gunt zichzelf de tijd. “Een van de belangrijkste dingen die ik de laatste tijd heb geleerd, is dat ik de enige ben die moet leren omgaan met wat er is gebeurd. Dat was zo verwarrend en schokkend dat ik mezelf geen tijdschema heb opgelegd. Het juiste moment om weer te beginnen is wanneer ik mezelf zie en denk: 'Gosh, ik ben weer gelukkig. Dit is leuk'.”

De dader Gunther Parche, die met zijn messteek Graf aan de eerste plaats op de ranglijst wilde helpen, is door een Duitse rechtbank veroordeeld tot een psychiatrische behandeling en een voorwaardelijke straf van twee jaar. De WTA (de vrouwentennis-organisatie) heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis.

Seles was op haar zeventiende de jongste speelster ooit die de nummer één van de wereld werd. Ze won zeven grand-slamtoernooien, verdiende meer dan twaalf miljoen gulden prijzengeld en een veelvoud daarvan aan reclame-inkomsten. Zij revalideerde de eerste weken na de aanslag in Colorado in de privé-kliniek Steadman-Hawkins in Vail en trok zich daarna terug in haar huis in Sarasota in Florida. Monica en haar moeder hebben een maand geleden het Amerikaanse staatsburgerschap aangenomen. Ze slaagden in Miami voor de examens (met onder meer taalvaardigheidstesten) die aspirant-Amerikanen moeten afleggen. Seles, die is geboren in Novi Sad en behoorde tot de Hongaarse minderheid in het voormalige Joegoslavië, verhuisde negen jaar geleden naar de Verenigde Staten. Het aannemen van een nieuwe nationaliteit was geen politieke daad, verklaarde Seles. De tennisster probeert zich altijd te distantiëren van de strijdende partijen in Joegoslavië.