Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Grote fotomanifestatie in Eindhoven; Vijftig exposities en een minicursus bruidsfotografie

Foto Manifestatie Eindhoven, 1 t/m 29 mei in De Witte Dame (ingang Emmasingel). Inl. 040-755023.

EINDHOVEN, 30 APRIL. In De Witte Dame, een gedeeltelijk leegstaand fabriekscomplex van Philips, begint morgen de eerste Foto Manifestatie Eindhoven. Daarmee is Eindhoven na Enschede, Groningen, Naarden, Rotterdam en Breda de zesde stad in Nederland met een fotomanifestatie.

Initiator Hans Zoete wil een manifestatie waarin de kenner én het grote publiek aan zijn trekken komt. “Fotografie is tenslotte volkskunst nummer één,” zei hij tijdens de perspresentatie een week voor de opening.

Zoete, fotograaf en docent bij het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven, vindt de bestaande manifestaties te veel gericht op een select publiek.

In Eindhoven zijn daarom aan de voor fotomanifestaties gebruikelijke ingrediënten als exposities (50 verspreid over 38 locaties), workshops, en lezingen twee grote publieksevenementen toegevoegd.

Het eerste, Fotomanie, op 7 mei in het Beursgebouw, is bedoeld voor 'iedereen die een camera kan vasthouden' en heeft veel weg van een braderie: kraampjes voor foto-industrie, uitgeverijen, fotoclubs en handelaren in tweedehands foto-apparatuur. Verder zijn er demonstraties portret- en bruidsfotografie en minicursussen waarin in 15 minuten wordt getoond 'hoe je iets gewoons origineler kunt fotograferen'.

Ook krijgt iedere bezoeker een gratis fotorolletje om deel te nemen aan een fotowedstrijd. De beste inzendingen worden op Photo CD gezet en tijdens Fotofinish, het tweede en afsluitende publieksevenement (29 mei) op een groot beeldscherm in het PSV-stadion vertoond.

De Foto Manifestatie Eindhoven heet net als die in de vijf andere manifestatie-steden 'internationaal' te zijn. In dit geval betekent het dat er kant en klare exposities uit het buitenland zijn gehaald. Uit Engeland komt de uit 1991 daterende overzichtstentoonstelling van voormalig oorlogsfotograaf Don McCullin, waarin naast zijn bekende oorlogsfoto's uit Vietnam, Biafra, en Ierland ook aandacht wordt besteed aan de landschapsfotografie waarmee hij zich nu bezighoudt.

Uit Amerika komen 'My Fellow Americans', een reportage van Magnum-fotograaf Jeff Jacobson, en de groepstentoonstelling 'Flesh and Blood' over familiefotografie met werk van onder anderen Nicholas Nixon, Larry Sultan en Sally Mann en de Nederlanders Peter Martens en Diana Blok. Deze tentoonstellingen zijn te zien in De Witte Dame, die nu voor het eerst toegankelijk is voor het publiek.

Ook op andere locaties vinden exposities plaats, variërend van het Van Abbemuseum, dat fotografie uit de eigen collectie toont, tot de etalages van De Bijenkorf. Museum Kempenland toont 'Aspecten van Eindhoven', het resultaat van de opdracht die de organisatoren van de manifestatie verstrekten aan vijf fotografen, onder wie Paul den Hollander en Joep Lennaerts.

De Foto Manifestatie Eindhoven heeft een budget van ruim twee ton. De helft bestaat uit subsidies van de gemeente Eindhoven, de provincie Gelderland en het ministerie van WVC. Vijftigduizend gulden werd bijeengebracht door sponsoren, waarvan Philips de voornaamste is. Voor het resterende bedrag rekenen de organisatoren op 9000 betalende bezoekers. Dat lijkt hoog gegrepen gezien de ervaringen in de andere manifestatie-steden waar men geleerd heeft met de helft al dik tevreden te zijn. Het evenement is vooralsnog eenmalig, maar herhaling wordt niet uitgesloten. “Als blijkt dat er voldoende belangstelling is, doen we het over drie of vier jaar misschien nog een keer,” aldus Hans Zoete. In Eindhoven werd bekend dat ook Maastricht inmiddels begonnen is aan de voorbereidingen voor een internationale fotomanifestatie.