Fed steunt dollar door aankopen

WASHINGTON, 30 APRIL. De Federal Reserve Board (het stelsel van Amerikaanse centrale banken) heeft gisteren op de valutamarkten geïntervenieerd om de koers van de dollar te versterken. Minister van financiën, Lloyd Bentsen, maakte de interventie in een korte verklaring bekend.

De dollar bleef gisteren aanvankelijk slechts iets boven het naoorlogse diepterecord van 100,40 yen. De Fed besloot daarop dollars aan te kopen voor 101,4550 yen. De Amerikaanse munt steeg daarop snel tot iets boven de 102 yen voor een dollar. Ook tegenover de Duitse mark werd de dollar door de Fed gesteund, waardoor de koers steeg van 1,6445 D-mark tot 1,6624.

De aankondiging van Lloyd Bentsen betekende een wijziging in het beleid tot nu toe, dat erop gericht leek de dollarkoers ten opzichte van de yen te laten dalen om zo het handelstekort met Japan te verminderen. “De Amerikaanse autoriteiten hebben vandaag op de wisselmarkten geïntervenieerd om de verstoringen het hoofd te bieden,” aldus de verklaring van Bentsen. De bewindsman heeft steeds gezegd dat zijn regering er niet op was de waarde van de dollar ten opzichte van de yen te laten zakken. Valutahandelaren geloofden dergelijke verklaringen echter niet, zeker zolang een interventie van de Fed uitbleef.

Bentsen zei in zijn verklaring verder dat de interventie door de Fed overeenstemt met het standpunt van de regering dat “excessieve valutaschommelingen contraproduktief zijn voor groei. Wij staan klaar om op de buitenlandse wisselmarkten samen te werken.”

De interventie van de Fed volgt na een vergaderingen van de zeven belangrijkste industrielanden (G7) van afgelopen zondag in Washington, die beloofden samen te werken om hun wisselkoersen te stabiliseren. Ofschoon de verklaring van de G7 niet werd gezien als een nieuwe verplichting, betekent de actie van de Fed volgens economen toch dat Tokio binnen de G7 steun heeft gekregen om te voorkomen dat de yen verder in waarde stijgt. De Japanse autoriteiten beschouwen de munt als overgewaardeerd en Japanse industrieën klagen dat hun exportprodukten door de hoge koers uit de markt worden geprijsd. (AP/ Reuter/ AFP)