Ex-topman van Spaanse politie voortvluchtig

MADRID, 30 APRIL. De van grootscheepse corruptie verdachte ex-directeur van de Spaanse Guardia Civil, Louis Roldán, is voortvluchtig. De afgelopen weken stond Roldán in het middelpunt van de belangstelling in verband met een parlementaire onderzoekscommissie en de grote politieke onrust rond de corruptie in Spanje. Gisteren verscheen hij niet in Madrid om zijn paspoort in te leveren om een mogelijke vlucht naar het buitenland te voorkomen. Tegen de vroegere topman van Spanjes landelijke politiecorps is inmiddels een arrestatiebevel uitgevaardigd.

De vlucht van Roldán vormt het voorlopig hoogtepunt in Spanjes talrijke corruptieschandalen en brengt de reeds zwaar aangeslagen minderheidsregering van Felipe González verder onder druk. Samen met het schandaal rond de vroegere gouverneur van de centrale bank, Mariano Rubio, behoort de kwestie rond Roldan tot de belangrijkste fraude-zaken die op dit moment onderwerp zijn van verschillende onderzoeken.

De kwestie wordt beschouwd als een politieke blamage van de eerste orde, omdat de minister van binnenlandse zaken Antonio Asunción eerder deze week publiekelijk verklaarde de zaak rond Roldán in de hand te hebben. Daarbij zouden ondermeer de Spaanse grensposten een verhoogde staat van paraatheid zijn gebracht. De voormalige politiechef was toen al enige tijd onvindbaar. Volgens zijn advocaat heeft Roldán zich de afgelopen dagen niet bij de autoriteiten gemeld vanwege een ernstige psychische depressie.

De Partido Popular, Spanjes belangrijkste oppositiepartij, heeft verklaard dat Spanje tot een bananenrepubliek dreigt te vervallen nu een van de hoofdrolspelers in de corruptiedrama's uit handen van justitie weet te blijven. De kans dat Roldán naar het buitenland weet te vluchten is daarbij alleszins denkbaar. De top-ambtenaar werd het laatst gesignaleerd in het noordelijk gelegen Galicië. Door zijn talrijke baaien en grenzend aan Portugal staat dit deel van Spanje vooral bekend om zijn drugssmokkel. De moeilijkheid is tevens dat Roldán meer dan een paspoort zou bezitten, wat hem gedurende zijn tijd als topchef van de politie in staat stelde incognito naar het buitenland te reizen.

Roldán wordt ondermeer verdacht van het aannemen van steekpenningen bij het verstrekken overheidsopdrachten. De oud-ambtenaar zou daarbij jarenlang ongestoord omvangrijke geldbedragen bijeen hebben gegaard. De regering González staat onder zware druk om in verband met deze kwestie de verantwoordelijke politici uit hun functie te ontheffen. Daarbij wordt de naam van oud-minister en de huidige PSOE-fractievoorzitter in het parlement, Carlos Solchaga genoemd.

    • Steven Adolf