Duitse amateurclub biedt salarissen van vier ton

BONN, 30 APRIL. Kan een beetje manager voor zijn amateurclub een Bundesliga-team bij elkaar kopen? Met een stevige garantie voor twee achtereenvolgende promoties? Ja, dat kan, indien en voor zover genoeg sponsors daaraan willen geloven en flink over de brug komen. Dat denkt men althans in Bielefeld in Westfalen, waar de sponsors hebben staan te dringen.

Want het bewijs moet straks komen van Arminia Bielefeld, dat afgelopen seizoen met wisselend succes in de hoogste regionale voetbalamateur-afdeling speelde. Deze voormalige Bundesligaclub heeft de zaken aan de hand van manager Rüdiger Lamm grootscheeps aangepakt. Zó grootscheeps dat de manager van HSV in Hamburg zich ongelukkig schrok toen twee weken geleden bleek dat drie van zijn spelers een nieuw contract weigerden omdat zij zich liever wilden laten “reamateuriseren” bij Bielefeld. Zoals de manager van een andere grote Bundesligaclub, Dieter Hoeness van Stuttgart, onverwachts van zijn middenvoor Fritz Walter (33) te horen kreeg dat die geen zin meer had verder te twisten over een éénjarig contract, zoals Hoeness wilde, of een driejarig, en dat hij had besloten om op betere voorwaarden amateur in Bielefeld te worden.

Volgens Duitse media wees HSV's 32-jarige sterspeler Thomas von Heesen, wiens veertiende seizoen in Hamburg een van zijn beste was (hij is spelverdeler én bovendien met 15 goals derde op de lijst van topscorers in de Bundesliga), een contract voor één jaar à 1 miljoen mark af omdat hij in Bielefeld een beter aanbod had. Zoiets zeiden de HSV'ers Armin Eck (29) en Jörg Bode (27) hem na. Weer even later zat dit kwartet rijpere profs als aspirant-amateurs op een persconferentie in Bielefeld de regionale en landelijke media te verbazen.

Hoe gaat zoiets? Dat hebben voorzitter Hans-Hermann Schwick, manager Lamm en hoofdsponsor Erich Pohl, een miljonair in keukens, intussen met veel plezier al vaak uitgelegd. Walter, Von Heesen en Eck komen in dienst bij Pohl als vertegenwoordigers-reclamema- kers. Zij krijgen elk een jaarvergoeding van 100.000 mark als voetballer en daarboven een salaris als aankomend keukeninrichter. Bij Von Heesen en Walter beloopt dat salaris tot 1997 circa 350.000 's jaars. Eck wordt klaarblijkelijk op een kleinere omzet geschat, hij krijgt twee jaar een bedrag van “zes cijfers voor de komma”, maar toch wat minder. Lang niet slecht, nu Eck afgelopen seizoen in Hamburg vooral met het hout van de reservebank te maken had. Bode komt alleen om te voetballen van HSV naar Bielefeld, maar gaat er daar als “amateur” toch op vooruit.

Het duo Schwick en Lamm heeft 94 sponsors gevonden, daaronder bekende bedrijven als Granini en Alpecin. Die sponsors dekken 60 procent van het van 2,3 tot 4 miljoen mark verhoogde budget, de rest moet uit hogere recettes en per wedstrijd verkochte shirtreclame komen. Het gemiddeld aantal toeschouwers is hoger begroot, namelijk op minimaal 7.000 (nu: 5.100). Bij sportief succes zullen van de extra baten meer (en jongere) spelers uit de regio worden aangetrokken.

De spelers moeten de rest doen. Eerst als amateur, want kennelijk kunnen zij dat op de aangeboden voorwaarden worden, daarna - na de eerste promotie, die zomer '95 voorzien is - weer als profs in de tweede Bundesliga. In één opzicht zou die geplande promotie een tegenvaller opleveren: dan moet namelijk alsnog circa één miljoen transfergeld aan HSV worden betaald. Wat wil zeggen dat HSV na de eerste schrik intussen Arminia Bielefeld veel succes zal wensen.

    • J.M. Bik