De Groenen eisen ook rapportcijfer

“Verbijsterd en kwaad” waren ze, De Groenen. Komt de milieubeweging met rapportcijfers voor de verkiezingsprogramma's en vergeten ze de meest groene partij van Nederland. “Een pure verkiezingsstunt”, vindt lijsttrekker Hein Westerouen. De milieubeweging heeft kennelijk alleen nog oog voor de gevestigde partijen, “opgeslokt en ingekapseld” als ze zijn in “het grijze vergader- en overlegcircuit”.

Het grieft temeer omdat De Groenen hun verkiezingsprogramma hadden ingestuurd en daarvan zelfs een bewijs van ontvangst hadden gekregen. Dus hoe kan het dan dat GroenLinks, in Amsterdam “verantwoordelijk voor de dood van tientallen bomen in het Amsterdamse Bos”, het hoogste cijfer krijgt? Zou het soms te maken hebben met het feit dat Ria Beckers, voormalig lijsttrekker van GroenLinks, nu voorzitter is van Natuur en Milieu?

Inmiddels hebben De Groenen “een stevig gesprek” met de milieubeweging aangevraagd. Die reageert laconiek. “Dit gebeurt iedere vier jaar”, zegt een woordvoerder. En het verweer van de milieubeweging is ook iedere vier jaar hetzelfde. Behalve de verkiezingsprogramma's, beoordeelt de milieubeweging ook het daadwerkelijke stemgedrag in de Tweede Kamer gedurende de afgelopen kabinetsperiode. En daar zaten De Groenen tussen 1989 en 1994 niet in. (GP)

    • Gretha Pama
    • Frank Vermeulen
    • John Kroon