Brinkman zal oppositie niet mijden

DEN HAAG, 30 APRIL. CDA-lijsttrekker Brinkman wil desnoods zijn partij leiden in de oppositie, als de uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer, volgende week dinsdag, tegenvalt.

In een gesprek met deze krant zegt hij onder meer dat hij “de oppositie niet zal mijden als hij me wordt aangeboden”. Zijn voorkeur gaat echter uit naar een rol in het kabinet. Brinkman: “De oppositie is niet echt iets om te ambiëren, ik kan best hakken en breken als het moet, maar ik bouw toch liever.” Het streven naar de oppositie van enkele prominente CDA-leden als oud-minister De Gaay Fortman en oud-staatssectretaris Van der Linden noemt Brinkman “een gevaarlijk soort houding”.

Volgens de CDA-lijsttrekker is de crisis in zijn partij minder ernstig dan die bij de PvdA. De PvdA verwacht nu eenmaal meer van de eigen partij, meent Brinkman, en dan is de frustratie wanneer het tegenvalt “per definitie groter”. Het teruglopen van de CDA-aanhang wijt hij aan “een breed maatschappelijk ongenoegen gericht tegen het type bestuurders van deze tijd”. “Met onze partij zelf is helemaal niets mis”, aldus Brinkman. Hij zegt door alle negatieve ontwikkelingen rond zijn partij de afgelopen weken wel 'gebutst' te zijn. “Maar ik heb geen moment gedacht: waar zijn we aan begonnen? Wel zoiets van: houdt het dan nooit op?”