Bridge elite in Parijs

Terwijl u dit leest is één van de mooiste evenementen van het jaar net achter de rug. Deze week speelde in Parijs de beste 52 mannen en de beste 28 vrouwen van de wereld om een gloednieuw kampioenschap: de wereldtitel individueel. Het idee is ontsproten aan het brein van de scheidende president van de Europese Bridge Liga, de Fransman José Damiani - hij wordt dit jaar de topman van de Wereld Bridge Federatie. De Nederlander André Boekhorst volgt hem op. In 1992 had Damiani ook al zoiets georganiseerd in de lichtstad. Toen waren de deelnemers nog louter Europeanen, dit keer zijn werkelijk alle belangrijke bridgelanden vertegenwoordigd. De wedstrijd van dit jaar heeft nog iets extra's: afgezien van de deelname van de onvermijdelijke Omar Sharif, het voor bridgebegrippen forse prijzengeld van een kleine honderdduizend gulden, opgebracht door een Italiaans verzekeringsbedrijf.

Een blik op het deelnemersveld leert dat hier echt de crème de là crème meespeelt. Regerend Olympisch kampioen Frankrijk met mijn favoriet Michel Perron is van de partij, samen met regerend wereldkampioen Nederland. Alleen Enri Leufkens was verhinderd. En het gebruikelijke rijtje supersterren, waarvan ik u een paar kanshebbers noem: Cesary Balicki en Pjotr Gawrys uit Polen. Laatstgenoemde won in 1992. Jeff Meckstroth en Eric Rodwell uit de V.S. en twee zeer vindingrijke spelers, de Braziliaan Gabriel Chagas (de tovenaar uit Rio) en Zia Mahmood (de tovenaar uit Pakistan). In het vrouwentoernooi zie ik twee duidelijke favorieten: Maria Kirner-Erhart, de Oostenrijkse won twee jaar geleden, en onze eigen Bep Vriend.

Volgende week meer hierover. Nu alvast een paar opwarmertjes uit het toernooi van twee jaar geleden.

Anton Maas lag tot het allerlaatst nog in de race voor een hele hoge eindklassering. Hij werd tenslotte eervol zesde, ondanks deze 'wereldswitch' van de Zweed Hans Göthe.

Zuid geverNoord

NZ kw.Schoppen 632

Harten V9

Ruiten AH6

Klaver 109765

WestOost

Schoppen H7Schoppen A1095

Harten AB8632Harten 54

Ruiten 7432Ruiten 105

Klaver BKlaver H8432

Zuid

Schoppen VB84

Harten H107

Ruiten VB98

Klaver AV

Maas speelde 3SA vanuit zuid na 1SA - 3SA. West startte Harten6 voor de negen van dummy. De leider vervolgde met klaveren naar de vrouw, KlaverA, ruiten naar het aas en Klaver10. Oost, Hans Göthe nam KlaverH en speelde hier uitstekend Ruiten10 na. Deze kaart bleek de enige manier om het contract down te krijgen. Als de leider in noord neemt, om Klaver9 te incasseren, dan wordt Klaver8 de vijfde slag in de verdediging. Als hij in zuid neemt en harten speelt, neemt west met HartenA en speelt harten door. De communicatie is nu weg om tot negen slagen te geraken. Geweldig verdedigd door de Zweed.

Ook een andere Nederlander, Berry Westra, deed het verleden keer lang niet gek met een dertiende plaats. Op één van de laatste spellen speelde hij samen met de Italiaan Benito Garozzo. Deze grossier in wereld- en Olympische titels étaleerde nog eens zijn fameuze afspeeltechniek:

Noord geverNoord

Niemand kw.Schoppen 9832

Harten V

Ruiten V432

Klaver 8762

WestOost

Schoppen HSchoppen A6

Harten A2Harten B97543

Ruiten HB875Ruiten 109

Klaver HB1095Klaver V43

Zuid

Schoppen VB10754

Harten H1086

Ruiten A6

Klaver A

West Noord Oost Zuid

Meyer Westra Sharif Garozzo

pas pas 1Schoppen

2SA 3Schoppen 4Klaver 4Schoppen

pas pas pas

In 4Schoppen lijk je niet te ontkomen aan het verlies van twee troefslagen, HartenA en RuitenH. Garozzo maakte echter handig gebruik van de extra informatie van het unusual 2SA-bod (minors) van Jean-Paul Meyer. Vanwege 4Klaver door Omar Sharif vond de Parijzenaar de klaverenstart. Garozzo nam KlaverA en speelde harten genomen door noord. Garozzo troefde het klaververvolg in zijn hand, troefde een harten in dummy en troefde nog een klaver af, waarna hij op HartenH de vierde klaver uit dummy weggooide. Noord troefde niet, maar werd in de volgende slag met SchoppenH ingegooid en mocht of van RuitenH afkomen of in de dubbelrenonce spelen. Dat laatste gebeurde. Garozzo troefde de klaveren in dummy af en gooide in zijn hand zijn ruitenverliezer af: 4Schoppen contract. Om het contract wel down te krijgen had noord tijdig eens een keer SchoppenH op tafel moeten durven leggen.

    • Jan van Cleeff