Bemiddeling in Bosnië levert nog niets op

BELGRADO/SARAJEVO, 30 APRIL. Westerse en Russische bemiddelaars hebben gisteren geen vooruitgang geboekt in hun poging het vredesproces in Bosnië weer op gang te brengen.

De 'contactgroep', geleid door de Amerikaanse ambassadeur Charles Redman en de Russische afgezant Aleksej Nikoforov, sprak met Radovan Karadzic, de leider van de Bosnische Serviërs, maar het onderhoud leverde geen concrete resultaten op. Volgens het persagentschap SRNA van de Bosnische Serviërs ging het gesprek over een staakt-het-vuren van vier maanden voor geheel Bosnië. Een dergelijke wapenstilstand zou een hervatting van de vredesonderhandelingen tussen de strijdende partijen mogelijk moeten maken.

De contactgroep had donderdag een onderhoud met de Bosnische president Alija Izetbegovic, die voorstander is van een tijdelijk staakt-het-vuren van twee à drie maanden. De Serviërs, die 70 procent van Bosnië controleren, willen een permanente wapenstilstand. De Bosnische regering zegt dat de Serviërs hierdoor bezet land niet zullen afgeven en een blijvende vredesregeling zullen vertragen.

Redman wilde alleen kwijt dat het “nog te vroeg is om de inhoud van alle reacties te beoordelen”. De bemiddelaars, op bezoek bij het buitenverblijf van Karadzic in Pale, dichtbij Sarajevo, hebben “nieuwe ideeën” voorgesteld, waarop de andere partijen weer moeten reageren. De negen leden van de contactgroep zijn inmiddels naar Sarajevo teruggekeerd voor een nieuwe ontmoeting met Izetbegovic. De gesprekken worden volgende week hervat.

Als de contactgroep vorderingen zou maken, kunnen de VS, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland op korte termijn onderhandelingen beginnen over een gezamenlijke politiek in de kwestie Bosnië en over de eventuele opheffing van VN-sancties tegen Klein-Joegoslavië (Servië en Montenegro). Hebben de jongste vredesinitiatieven op korte termijn geen enkel succes, dan breken nieuwe gevechten in Noord-Bosnië uit tussen moslims en Bosnische Serviërs, zo is de verwachting.

De internationale bemiddelaars Lord Owen (EU) en Thorvald Stoltenberg (VN) spraken in de Noorse hoofdstad Oslo met de Russische speciale afgezant Vitaly Tsjoerkin over de kwestie Bosnië. Over de inhoud van de gesprekken werden geen mededelingen gedaan.

Bosnische regeringstroepen zijn gisteren door linies gestoten van de Bosnische Serviërs gebroken tijdens een omvangrijke tegenaanval op het Vlasic-gebergte in de Centraalbosnische regio Travnik, zo is in Sarajevo meegedeeld. De moslimtroepen hebben aanzienlijk terrein gewonnen en de bergtop Neokrnje ingenomen, aldus een melding van Radio Sarajevo. (AP, Reuter)