'Zeepipe' is langste pijpleiding over zeebodem ter wereld; Nieuwe gaspijp in gebruik

BRUGGE, 29 APRIL. Vanmorgen hebben de Belgische premier, Jean Luc Dehaene, en zijn Noorse collega Gro Harlem Brundtland in het Belgische Zeebrugge de 'Zeepipe' officieel geopend: een nieuwe pijpleiding die aardgas over een lengte van 810 kilometer van de Noorse offshore gasvelden naar West-Europa brengt.

België zal als eerste van deze langste pijpleiding die ooit over de zeebodem is gelegd, profiteren door veel meer aardgas door te voeren naar andere landen. Het leeuwedeel van de 1.000 miljard kubieke meter aardgas die door Noorwegen is gecontracteerd voor aflevering op het Europese vasteland in de komende 30 jaar, gaat naar Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, België en Spanje, en een klein deel naar Nederland. Samen zijn de aankoopcontracten goed voor meer dan een derde van de thans bekende gasreserves van Noorwegen.

In totaal hebben acht oliemaatschappijen 1,5 miljard dollar geïnvesteerd in het Zeepipe-project. De Noorse staatsoliemaatschappij Statoil heeft met 70 procent verreweg het grootste belang. Over enkele jaren komt er nog een verlenging van de Zeepipe naar het Trol-gasveld, maar voorlopig komt het aardgas voor de nieuwe contracten uit het Sleipnerveld. Trol is het tot nu toe grootste gasveld op het Noorse deel van de Noordzee, met Shell als operator (uitvoerder) voor de exploratie en ontwikkeling. In de ontvangstinstallatie voor het aardgas in Zeebrugge heeft de Belgische maatschappij Distrigaz een belang van 51 procent, maar Statoil is hier de uitvoerende maatschappij.

De Zeepipe is de twee gasleiding van Noorwegen naar West-Europa. Eerder werd de Norpipe naar het Duitse Emden aangelegd. Maar de Noren willen snel profiteren van de groeiende vraag naar aardgas op het continent. Op een symposium in Brugge bleek gisteren dat ze haast maken met nieuwe projecten, uit vrees voor concurrentie van andere produktielanden. Algerije levert al vloeibaar aardgas aan België en gewoon gas aan Italië en werkt aan nieuwe contracten en pijpleidingen voor leveranties aan Spanje en Portugal. Op langere termijn kan Rusland zijn gasexport naar West-Europa fors uitbreiden.

Noorwegen bouwt nu een tweede pijpleiding naar Noord-Duitsland, de Europipe, en de vertegenwoordigers van Statoil kondigden gisteren aan dat er snel een beslissing is te verwachten voor een vierde leiding. Vier mogelijkheden worden daarbij overwogen: langs de Europipe, een aansluiting op de Zeepipe door deze onder hogere druk te zetten, of een tracé naar Nederland, waarbij aanlanding bij het Noordhollandse Callantsoog tot de mogelijkheden behoort, of naar Frankrijk. Ook dringt Statoil er bij de Noorse overheid op aan toestemming te verlenen voor de ontwikkeling van nieuwe gasvelden in het midden en uiterste noorden van het Continentaal Plat. Als alle plannen doorgaan kan de Noorse gasexport tegen het 2005 oplopen tot 60 miljard kubieke meter per jaar. Dan haalt Noorwegen Nederland ruimschoots in en worden de Noren na Rusland de tweede gasexporteur in Europa.