Winstherstel bij General Motors

Amerika's grootste autofabrikant, General Motors (GM), heeft niet te klagen over het eerste kwartaal, dat een winst opleverde van 854 miljoen dollar. Hierin zit een - eerder aangekondigde - eenmalige last van 758 miljoen in verband met veranderingen in de boekhouding. Per aandeel kwam de winst uit op 81 dollarcent. Zonder de eenmalige voorziening zou dat 1,86 dollar zijn geweest, meer dan deskundigen hadden verwacht. In de eerste drie maanden van verleden jaar bedroeg de winst 758 miljoen of 42 dollarcent per aandeel. GM verkocht in de eerste drie maanden van dit jaar over de hele wereld 2,08 miljoen auto's, 5 procent meer dan in dezelfde periode van 1993. In Europa wist het concern zijn aandeel op de personen- en vrachtwagenmarkt te vergroten van 11,7 tot 12,4 procent. Buiten Noord-Amerika liep de winst sterk op, van 141 miljoen tot 425 miljoen dollar. In Noord-Amerika zelf sloeg een verlies van 178 miljoen dollar om in een winst van 511 miljoen dollar, maar door de eenmalige voorziening resteert hier een kwartaalverlies van 197 miljoen dollar. GM vergrootte zijn kwartaalomzet van 34,6 miljard tot 37,5 miljard dollar.