Wim Kok belt en Van Thijn gaat

Voor het eerst sinds hij minister van binnenlandse zaken is, had Ed van Thijn afgelopen woensdag een avond vrij.

Zijn vrouw was in Den Haag, dus wilden beiden het er eens goed van nemen. Het echtpaar had al een paar glazen wijn genuttigd toen de telefoon ging. Of hij niet even naar NOVA kon komen, het actualiteitenprogramma van NOS en VARA. “Geen denken aan”, antwoordde Van Thijn. Toen belde een nog hogere functionaris van de PvdA, maar Van Thijn bleef volharden. “Geen piekeren aan”, antwoordde hij. “Ik wil nu eindelijk wel eens een avond vrijaf.” Tot de baas zelf, Kok dus, belde. Toen durfde Van Thijn geen nee meer te zeggen. “Ik kan toch niet tegen iemand die zelf zo hard werkt zeggen dat ik een avond vrij wil hebben”, reageerde Van Thijn gelaten en hij vertrok richting Hilversum.

Donderdagmiddag was de camera van NOVA weer dominant aanwezig bij een bezoek van Kok en Van Thijn aan Den Bosch, waar beide ministers zich lieten voorlichten over de economie ter plaatse en in discussie traden met jonge ondernemers. Maar Den Bosch is Den Haag niet. Een functionaris van het Kantoor van de Toekomst wilde het hoge gezelschap voorstellen, maar was de naam van Van Thijn vergeten. Dus schalde het door het hypermoderne kantoorgebouw: “Ik heb hier de heer Kok en meneer Ed bij me”.

Heer Kok en Meneer Ed hadden deze dag echter wel wat anders aan hun hoofd dan het verlies aan arbeidsplaatsen voor lager geschoolden in de Bossche industrie. Kok en Van Thijn hielden zich deze dag vooral bezig met het geven van reactie op reactie. Het ging over wat Hirsch Ballin had gezegd over ouders met een mongools kind, waarop Van Thijn scherp had gereageerd, wat premier Lubbers noopte tot een afkeurende reactie, waarna Kok en Van Thijn daarop weer moesten reageren. Het geheel was in elk geval een mooie afleidingsmanoeuvre. Zo hoefde Kok niet uitgebreid te reageren op het donderdag verschenen vernietigende jaarverslag van De Nederlandsche Bank. Kok vond het jaarverslag helemaal niet kritischer dan andere jaren. De voorgestelde bezuinigingen voor de volgende kabinetsperiode vond hij wel buiten proportie. (FvE)

    • Mark Kranenburg
    • Koen Greven
    • Kees van der Malen
    • Frank van Empel