Vrijwilliger: vaak links

ROTTERDAM, 29 APRIL. Leden van politieke organisaties, kerkelijke instanties, belangenorganisaties en beroepsverenigingen zijn hoger opgeleid en linkser georiënteerd dan andere Nederlanders. Ze zijn meestal wat ouder, komen uit een actief gezin en hebben vaak familie, vrienden en kennissen die hetzelfde doen.

Dit blijkt uit het onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft gedaan naar het vrijwilligerswerk. Voor het rapport, dat gisteren werd gepubliceerd, deden de politicologen Van Deth en Leijenaar vorig jaar onderzoek naar bestuurlijk actieve vrijwilligers in Zwolle.

Gemiddeld besteden de vrijwilligers zes uur per week aan de maatschappelijke participatie. Dit is niet afhankelijk van het wel of niet hebben van een baan. De meesten zijn lang geleden begonnen met hun vrijwilligerswerk. De eerste ervaringen worden opgedaan in jongerenorganisaties, zoals padvinderij en jeugdverenigingen in de kerk. Belangrijkste redenen om ermee op te houden zijn de opvatting het lang genoeg te hebben gedaan en de wens ruimte te geven aan jongeren.