VN oneens met kritiek van Rose op moslims

NEW YORK/SARAJEVO, 29 APRIL. De Verenigde Naties hebben afstand genomen van de kritiek die de VN-commandant in Bosnië, luitenant-generaal Sir Michael Rose, deze week leverde op de moslim-verdedigers van Gorazde.

Rose zei dinsdag na een bezoek aan Gorazde dat de moslims hun verdediging tegen het recente offensief van de Bosnische Serviërs te vroeg hadden opgegeven en de VN zo hadden gedwongen deel te nemen in de strijd. Een woordvoerder op het VN-hoofdkwartier in New York zei gisteren dat het standpunt van Rose “niet dat van de VN is”. Hij noemde de controverse rond het commentaar van Rose “een storm in een theepot”.

Rose zelf liet gisteren in Sarajevo weten dat de videoband met zijn woorden “niet had moeten worden vrijgegeven”. Hij zou slechts “een militair-theoretisch geval” hebben besproken met een andere soldaat. Tijdens een bezoek aan de Bosnische premier Haris Siladzic zou Rose gisteren zijn “waardering voor de moed van de Bosnische strijders” hebben uitgesproken, aldus de premier.

Rose heeft gisteren in Sarajevo overleg gevoerd met de Amerikaanse onderhandelaar Charles Redman over de te volgen strategie om de moslims en de Bosnische Serviërs weer tot onderhandelen te brengen. Redman maakt deel uit van de begin deze week ingestelde internationale 'contactgroep' voor Bosnië. De VS, Rusland, de VN en de EU nemen deel in de contactgroep. De groep brengt vandaag een bezoek aan het hoofdkwartier van de Bosnische Serviërs in Pale.

bpDe Russische Bosnië-gezant, onderminister voor buitenlandse zaken Vitali Tsjoerkin, maakt geen deel uit van de delegatie. Tsjoerkin heeft gezegd dat hij zich Moskou volledig wilde wijden aan het Partnership for Peace-voorstel van de NAVO. Eerder zei Tsjoerkin dat de Serviërs hem hadden beledigd, omdat zij het bestand hadden geschonden dat onder zijn bemiddeling was bereikt.

xpbpIn Moskou werden gisteren berichten tegengesproken dat Tsjoerkin zich permanent uit het vredesproces zou terugtrekken. Zijn plaats is ingenomen door Alexej Nikivorof, een Balkan-specialist van het ministerie, maar hij zal alleen 'technisch werk' doen. Tsjoerkin blijft de eerst-verantwoordelijke voor het Russische Joegoslavië-beleid, aldus het ministerie.

xpDe VS hebben zich verontrust getoond over het verplaatsen van wapens door Bosnische Serviërs van Gorazde naar andere plaatsen in Bosnië. Zij vrezen nieuwe gevechten tussen moslims en de Bosnische Serviërs in het noorden. Volgens Radio Sarajevo zijn de moslims vannacht een offensief tegen de Serviërs begonnen in centraal-Bosnië. Het station meldde ook dat de Serviërs de enclave Bihac - ook een VN-safe area - vannacht hebben beschoten. Een Amerikaanse piloot is gisteren omgekomen toen zijn vliegtuig neerstortte bij de start van het vliegdekschip Saratoga in de Adriatische zee. De F/A-18 zou een patrouillevlucht boven Bosnië gaan maken. (AFP, AP)