Van Poppel niet meer snel genoeg

CORDOBA, 29 APRIL. De scherpte lijkt verdwenen bij wielrenner Jean-Paul van Poppel. Gisteren werd de Nederlandse sprinter in Spaanse dienst opnieuw op zijn specialiteit verslagen. Van Poppel, die woensdag in de derde etappe alléén voorrang moest verlenen aan Jalabert, kwam een dag later in de vierde rit van de Ronde van Spanje tekort tegen een kwartet renners. Van dat viertal won Endrio Leoni voor Skibby, Jalabert en Edo. Toni Rominger finishte als vijfenveertigste en behield de gele leiderstrui.

Van Poppel leek in Cordoba 'in een zetel' op weg naar een een herhaling van zijn ritzege in 1992 in de 'Vuelta'. Zijn ploegmakkers Hodge en Vermote van Festina hielden het tempo hoog aan het einde en effenden het pad voor de Brabander. Twintig meter voor de finish vloeide echter de kracht uit zijn benen weg. Links en rechts werd hij gepasseerd. Zelfs door de doorgaans tragere Jesper Skibby, die ook een misrekening maakte. De Deen had gerekend op een licht hellende aankomst. Teamgenoot Harmeling nam hem op sleeptouw. “In het routeschema stond dat het parcours licht omhoog liep. Dat klopte niet. Tegen een rappe jongen als Leoni was ik kansloos”, zei de teleurgestelde Skibby.

Leoni zorgde voor de eerste Italiaanse winst in de 'Vuelta', de vijfenzeventigste seizoenzege van de Azzurri. Dagsuccessen waren in de eerste dagen van de Spaanse ronde toegedicht aan de sprinters van Mercatone Uno, Cipollini en Baffi. De eerste verdween dinsdag uit de koers na een val, veroorzaakt door Baffi. Op weg naar Cordoba stapte Baffi gisteren na 179 kilometer met maagklachten in de bezemwagen.

“Een gevolg van de crash” verklaarde Baffi. “Zenuwen op de maag. De beelden van Cipollini's val bleven door mijn hoofd spoken. En vooral de dramatische gevolgen die de tuimeling had kunnen hebben. Ik heb de afgelopen twee nachten nauwelijks geslapen.” De vierde etappe over 235 kilometer werd verreden bij een temperatuur van 35 graden. De hitte temperde de snelheid dusdanig dat de renners een achterstand van drie kwartier werd opliepen op het langzaamste tijdschema.

Dertig kilometer voor de eindstreep waagden de Italiaan Lelli, de Colombiaan Mora, de Fransman Casado en de Spanjaard Galdeano een uitbraak. Vijf kilometer voor de finale werden ze teruggepakt onder impuls van Festina (Van Poppel) en Once (Jalabert). Geen van beiden won. Leoni bleek de rapste. (ANP)