Stolpe's contacten Stasi onschadelijk

BONN, 29 APRIL. Manfred Stolpe (SPD), de minister-president van de Oostduitse deelstaat Brandenburg, heeft in de vroegere DDR als eerste jurist en hoogste burgerlijke vertegenwoordiger van de evangelische kerk, nooit contacten met de staatsveiligheidsdienst (Stasi) gehad die schadelijk voor de kerk waren of anderszins laakbaar.

Tot deze conclusie, na een onderzoek van twee jaar, is een kleine meerderheid (SPD, FDP en PDS) van een speciale parlementaire commissie uit parlement van de deelstaat Brandenburg gisteren gekomen. Dat Stolpe zich ooit schriftelijk zou hebben verplicht om de Stasi als 'informeel medewerker' (IM) te dienen - onder de veelbesproken codenaam 'Secretaris' - valt niet te bewijzen, is het oordeel van de meerderheid van de commissie, die sinds februari '92 tachtig keer bijeenkwam. Commissieleden van de (oppositionele) CDU en van Bündnis '90, een groepering die voortkomt uit de vroegere Oostduitse dissidentenbeweging, zijn het niet met die conclusies eens. Zij achten Stolpe niet te handhaven als premier.

Fractievoorzitter Günter Nooke van Bündnis '90, die Stolpe vorige maand “een leugenaar” noemde en daarmee een crisis in de coalitie met de SPD en de FDP veroorzaakte, blijft bij dat oordeel. Volgens hem heeft Stolpe als “IM Secretaris het totalitaire systeem van de DDR meer helpen stabiliseren dan menig SED-functionaris”. Volgens een SPD-commissielid bedrijft Nooke met zo'n uitspraak “een lage campagne” in dit verkiezingsjaar.