Rust keert weer in Jemen na strijd van noord en zuid

SANA'A, 29 APRIL. Na de zwaarste gevechten tussen noordelijke en zuidelijke legereenheden in Jemen sinds de eenwording van het land in 1990, is de rust vandaag in het land teruggekeerd. Volgens militaire zegslieden blijft de spanning echter groot. Bij de artillerie- en tankgevechten in Amran, ten noorden van de hoofdstad Sana'a, zijn volgens zuidelijke zegslieden honderden doden gevallen. Noordelijke bronnen houden het op tientallen doden.

Het ministerie van defensie, dat in zuidelijke handen is, waarschuwde gisteren voor een uitbreiding van de gevechten naar andere delen van het land en voor een “verwoestende burgeroorlog”. President Ali Abdallah Saleh, een noorderling, waarschuwde op zijn beurt de zuiderlingen voor de gevolgen van militaire escalatie. Beide partijen geven elkaar de schuld van de vijandelijkheden.

De situatie werd niet verbeterd door een mislukte moordaanslag op de noordelijke vice-premier Hassan Makki, waarbij hijzelf werd gewond en drie van zijn lijfwachten om het leven kwamen. Volgens de autoriteiten zijn de vijf daders gearresteerd. (AFP, Reuter)