Rusland maakt zich op Syrië weer wapens te leveren

DAMASCUS, 29 APRIL. Rusland heeft deze week een militair samenwerkingsakkoord met Syrië getekend dat de weg opent naar nieuwe Russische wapenleveranties aan Damascus. Dat hebben Russische functionarissen gisteren in de Syrische hoofdstad meegedeeld. “Het is een akkoord over samenwerking op militair gebied, met inbegrip van de levering van wapens en een opleiding hoe ze te gebruiken”, aldus een zegsman. Hij zei dat de Russische regering “het geëigende klimaat voor samenwerking zal verschaffen”.

De Sovjet-Unie was jarenlang de belangrijkste wapenleverancier en steunpilaar van Syrië in zijn streven naar militaire gelijkwaardigheid met Israel. Maar aan het eind van de jaren tachtig, in de slotfase van het communistisch bewind, naderde Moskou tot het Amerikaanse standpunt in het Arabisch-Israelische conflict en drong het aan op terugbetaling van de schuld van 10 miljard dollar die Syrië inmiddels had verzameld in plaats van verdere wapens te leveren.

De laatste maanden echter tracht Moskou in het kader van een actievere buitenlandse politiek weer een eigen positie te betrekken, en de Syrische schuld vormt nu niet langer een belemmering voor nieuwe wapenleveranties. Een bezoekende Russische delegatie onder leiding van vice-premier Oleg Soskovets is het deze week met de Syrische autoriteiten eens geworden dat “het probleem van de schuld gemeenschappelijke samenwerking op alle gebieden niet mag hinderen”, aldus een Russische zegsman.

Soskovets heeft voorgesteld dat Syrië de schuld begint af te lossen door goederen te leveren, zoals levensmiddelen, medicijnen en katoen. “U heeft misschien niet voldoende harde valuta, maar u heeft vele goederen die u ons kunt leveren ter aflossing van uw schuld”, zei hij deze week tegen leden van de Syrische Kamer van Koophandel.

De Russische onderminister van buitenlandse zaken Boris Kolokolov verzekerde woensdag, ten tijde van het bezoek van de Israelische premier Rabin aan Moskou, dat Rusland niet van plan is offensieve wapens aan Syrië te leveren. Het gaat volgens hem alleen om “defensieve wapens” en om “onderdelen voor al geleverde wapens”. “Ik begrijp de bezorgdheid van de Israeliërs”, zei hij, “Maar de Syriërs op hun beurt moeten zich ook wel zorgen maken over de levering van moderne Westerse wapens aan Israel”. “Als wij geen militair materieel aan Syrië leveren, doen andere landen het”, voegde hij eraan toe. (Reuter, AFP)